Hem / Kultur / Ta med barnen ut i konstvåren!

Ta med barnen ut i konstvåren!

Det finns massa roligt att göra och uppleva med barn i konstens Stockholm. Många museum erbjuder en avdelning utformad och anpassad speciellt för barn. Där arbetar utbildade barnpedagoger för och med barnen. Det kan till exempel vara en rundvandring där man tillsammans med barnen tittar på konsten -för de riktigt små barnen väljer man ut en eller två tavlor eller en skulpturer. I en bildverkstad pratar man sedan om tekniker, material, vad barnen upplevt och skapar och målar tillsammans.

I Kulturhusets -vid Sergels torg- Rum för barn kan man utforska det stora biblioteket eller skapa måla och bygga i deras  fantastiska bildverkstad.  Under handledning av konstnärer kan man även experimentera med färg och form och skapa skulpturer, konst eller arbeta i lera och gips.

bubbles-3

På Moderna museet -Skeppsholmen- kan man varje söndag besöka deras ”minivisning”. Ett härligt sätt att uppleva museet för barn där man tillsammans med en konstpedagog tittar på ett konstverk för att sedan måla rita eller skulptera i verkstan. Liksom på Kulturhuset finns även en Bildverkstad där barnen får experimentera med färg och form under handledning av konstnärer. Underbart och kreativt för alla åldrar!

Även Nationalmuseum -som just nu finns både på Konstakademien Fredsgatan 12, Kulturhuset och Blasieholmen- erbjuder en ateljé med öppet skapande för barn. Efter att ha inspirerats av konstverk i utställningen får barnen prova på olika tekniker och material. Vad sägs om att träna på att skapa och måla stilleben efter att ha inspirerats av Denise Grünsteins magnifika foton eller skapa självporträtt efter att ha tittat på alla fantastiska porträtt som finns i Nationalmuseums samlingar! Kreativt skapande är utvecklande för alla sinnen och något barnen kan bära med sig i sitt övriga lärande. Det är dessutom lugnande för själen, skapar ro och sägs sänka stressnivåerna vilket jag personligen tror alla -såväl vuxna som barn- mår gott av då och då.

swinging-is-cool

En annan rolig upplevelse för barnen är att ta med dem till Bukowskis och Auktionsverkets visningar. Det är en spännande resa i olika stilar och tidsepoker! Kan du inte själv föremålens historia, be någon av intendenterna berätta. Låt barnen titta på och uppleva konsten och föremålen -fråga gärna vad man får provsitta och känna på- låt dem uttrycka och känna efter vad de tycker om. Lyssna på vad de väcker för känslor hon dem. Barn har ofta roliga aspekter och infallsvinklar vad gäller konst. Fråga vad de tycker bilderna föreställer, vad de tror människorna på tavlan gör, om de var lyckliga och hade det roligt. Det skapar ofta väldigt roliga diskussioner!

Involvera barnen i konsten och lär dem att ”konsumera konst”. Lär dem att känna efter och våga uttrycka vad de tycker är vackert och vad det väcker för känslor hos dem. Leva sig in i konsten, leva sig bort i drömmar och sätta ord på sina känslor. Det tror jag är saker som är bra för både oss vuxna och våra barn. Det är dessutom ett vansinnigt roligt helgnöje att konsumera konst tillsammans med barn!

Bilden överst på sidan kommer från Nationalmuseum. Foto: Per-Åke Persson/Nationalmuseum

 

 

Ambassadör Konst

Anna-Carin har lång erfarenhet som marknadsförare och sponsringsstrateg både inom kultur- såväl som näringslivsorganisationer. Hon är en av initiativtagarna och grundarna till Young Collectors och arbetar idag aktivt med konst som strategi i varumärkesarbeten och kommunikation . Anna-Carin arbetar även med inspirationsutbildningar inom konst för både svenska och internationella bolag. Publicerar måndagar!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>