Hem / Kultur / Konstvåren i Stockholm

Konstvåren i Stockholm

Stockholm är en fantastisk konststad med en rad pärlor. Förgyll söndagspromenaderna med att besöka något av stadens gallerier, eller inled kvällens middag med en drink och ett besök på någon av stadens konsthallar.

Ett absolut måste tycker jag är ett besök på Nationalmuseum/Fredsgatan 12. Här ställer Denise Grünstein en av våra absolut största fotokonstnärer ut sina snudd på magiska verk. En fantastisk utställning där Grunstein visar sin genialitet och förmåga att komponera de mest underbara fotoverk. Det är en underdrift att säga att hon tar fotokonsten till en ny dimension!

Utställningen varar till den 3 maj

denise2

Denise Grünstein, Gatekeeper, ur serien 1866, 2014

Ta sedan en sväng via Magasin III, Frihamnsgatan 28 (i  Magasin 3-byggnaden) och kika på Markus Schinwald spännande utställning. ”Med ett intresse av modehistoria, psykologi, litteratur och dans undersöker han människans kropp som kulturell konstruktion… Konstnären själv beskriver att hans verk är en sorts introspektiva upplevelser som försöker ge form åt vår komplexa relation till oss själva.” En otroligt fascinerande och imponerande konstnär!

Varar till den 7 juni för att sedan öppna11 september till och med den 13 december.

 Magasin3 Schinwald

Markus Schinwald, Milton, 2014. Pigment print 100×40 cm. Courtesy Giò Marconi, Milano och Thaddeus Ropac Paris/Salzburg.

Markus Schinwald, Actuator 6, 2015. Installationsvy. Courtesy konstnären. Foto: Christian Saltas, 2015.

 

Minst en av veckans promenader tycker jag personligen om att spendera i Stockholms alldeles egna konstdistrikt.  Stockholm Gallery District, Vanadisplan mellan Hälsingegatan och Gävlegatan.

Där hittar du det allra hetaste Stockholm erbjuder i konstväg. Dessa tio gallerier representerar det bästa inom samtidskonsten samlat på ett och samma ställe. Inspiration och variation för dig som vill hålla dig a jour med konstmarknaden och våra absolut främsta nutida konstnärer.

sthlmgallery2

 

Skärmavbild 2015-04-05 kl. 14.56.20

1. Galleri Andersson Sandström 2. Andrehn Schiptjenko 3. Elastic Gallery 4. APA Gallery 5. Gallery Flach

6. Cecilia Hillström Gallery 7. Christian Larsen 8. NAU Gallery 9. Galerie Nordenhake 10. S.P.G.

 

Ett besök på Sven Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10-12, är alltid trevligt. För första gången i Sverige kan vi i sommar där se porträtt av den den hyllade fotografen, författaren och Oscarsbelönade kostymdesignern Cecil Beaton. Utställningen innehåller nya kopior och original från Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive. Beaton skildrar en hel generation stjärnor från 1930-talet till 1970-talet, ikoner inom bland annat film och konst. Makalöst snygga porträtt!

Varar 18 juni – 30 augusti

HepburnSvenHarry2

Audrey Hepburn, vid inspelningen av ”My Fair Lady” 1963. Foto: Cecil Beaton. The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s

Paula Gellibrand, 1928. Foto: Cecil Beaton. The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s

 

Kulturhuset, Nationalmuseet design, ligger nästa anhalt för den färg och form-intresserade. Där öppnar den 17 april Allt ska bort! med Ann-Sofie Back, en av våra absolut starkaste svenska modeprofiler. Utställningen är utformad som en konceptuell shop där det som ställs ut är till försäljning. Ett givet besök för den modeintresserade och den som tycker om roliga inredningsdetaljer!

Visas till den 31 maj

BackBack2

Foto: Röhsska museet/Carl Ander

Foto: ©Stefan Fält

 

För att uppdatera dig på och njuta av våra svenska klassiker är Nationalmuseum – Södra Blasieholmshamnen väl värt ett besök. Från och med slutet av maj visar man där upp 100 av sina mest kända och populära konstverk. Ett måste för den konstintresserade eller varför inte ta med barnen för en intensivkurs i konsthistoria!

Utställningen varar 28 maj – 6 september

Avslutningsvis får ni givetvis inte missa Bukowskis respektive Auktionsverkets vårauktioner. Ta pulsen av vad som är hetast på marknaden just nu och mingla med konsteliten!

Auktionsverket, Nybrogatan 32 Moderna; Visning 14-20 april, Auktion 21-22 april, Klassiska; Visning 22–31 maj, 2015, Auktion 2–4 juni, 2015

Bukowskis Arsenalsgatan 4 Moderna; Visning 14-20 april, Auktion 21-22 april, Klassiska; Visning 26 maj – 1 juni, 2015, Auktion 2-5 juni, 2015

En inspirerande konstvår hägrar, ta vara på den och njut.

 

Översta bilden är från Denise Grünsteins utställning på Nationalmuseum ”Denise Grünstein, Male Gaze, ur serien 1866, 2014”

Ambassadör Konst

Anna-Carin har lång erfarenhet som marknadsförare och sponsringsstrateg både inom kultur- såväl som näringslivsorganisationer. Hon är en av initiativtagarna och grundarna till Young Collectors och arbetar idag aktivt med konst som strategi i varumärkesarbeten och kommunikation . Anna-Carin arbetar även med inspirationsutbildningar inom konst för både svenska och internationella bolag. Publicerar måndagar!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>