Hem / Kultur / Handla konst, var börjar man?

Handla konst, var börjar man?

Barriären i att handla konst tror inte jag ligger i oviljan av att fylla sitt hem med tavlor. Snarare att de tomma väggarna beror på att man inte vet hur, med vad och var man ska börja. Egentligen är det inte så komplicerat och det behöver inte alls vara svårt. I den enklaste versionen kan man säga att det finns tre kanaler att handla konst genom; förstahandsmarknaden; gallerier, andrahandsmarknaden; auktionshusen och den tredje; via en artdealer.

louvre-1

Gallerierna representerar samtida konstnärer och säljer konstverk som aldrig tidigare varit ute på marknaden. Galleristerna arbetar i nära relation med konstnärerna och har ofta ett stort internationellt nätverk för att synliggöra sina konstnärer på världsmarknaden. Priserna på ett galleri är alltid -till skillnad från auktionshusen- fasta och är baserade på en rad faktorer. Man tittar på var i karriären konstnären befinner sig, eventuella utnämningar och utställningar på museum och mässor, hur mycket han/hon tidigare ställt ut och hur verk eventuellt tidigare sålts på auktion. Det kan även ha betydelse hur stor produktionen är och i vilken teknik konstnären arbetar, om det är stora produktioner eller om han/hon endast producerar ett fåtal verk per år men med en avancerad teknik.  För att lära känna marknaden och bilda dig en uppfattning, börja promenera runt bland de fantastiska gallerier Stockholm erbjuder. Se vad du tycker om, lär känna såväl gallerister som konstnärer och handla utifrån den aspekten. Om du handlar i investeringssyfte är ovan parametrar gällande den internationella marknaden och hur konstnären tidigare sålt viktiga för att kunna förutspå tavlans framtid på andrahandsmarknaden. Men det är nog så spännande att investera i samtida konstnärer utan den monetära aspekten, att följa deras utveckling och karriär samt att ha en nära relation med duktiga gallerister!

Auktionshusen säljer tavlor på andrahandsmarknaden. Det vill säga samtida konstnärer som tidigare sålts på galleri men även -till skillnad från gallerierna- äldre måleri och verk. Auktionshusen är idag ofta mycket tekniskt avancerade vilket gör att den internationella marknaden blir väldigt spännande. Samlare över hela världen är insatta i vad som säljs var och är med och budar på specifika verk från när och fjärran. Utropspriset -det pris man startar budgivningen på- är baserat på tidigare prisnoteringar, hur konstnären sålt internationellt både på galleri och eventuellt tidigare på auktion. Men även på trender och efterfrågan för en viss konstnär och givetvis på vad som för stunden är tillgängligt. En samtida konstnär som har sålt bra på galleri kan vara otroligt attraktiv och sluta på höga priser då ett verk kommer ut på auktion. Auktionshusen säljer mot en provision det vill säga tar betalt av köparen och inte av säljaren. Det är dock alltid upp till köparen att buda så långt man vill och eftersom det kan finnas en rad skäl för en samlare att köpa en tavla händer det att konstverk säljs för långt högre än både utropspris och tidigare galleripris.  Köparen betalar en ”klubbavgift” till auktionshuset samt provision utöver sitt slutbud. Läs på i katalogen innan du budar så att du vet vilka kostnader som tillkommer.

Att handla på auktion är ofta en bra inkörsport till att handla konst då det är ett lätt och roligt sätt att handla på, verk säljs till allt från några hundralappar till miljonbelopp. Å andra sidan försvinner kontakten och närheten till konstnären som är en spännande del av att handla på förstahandsmarknaden. Som så ofta är det därför blandningen som ger dynamiken och i detta fall även en djupare förståelse för marknaden.

En art dealer är egentligen en rådgivare och konsult till en köpare som inte har egen tid, ork eller kunskap att själv leta efter specifika verk. Art dealern arbetar efter specifika önskemål från kunden, ofta konsthandlare som vet vad de letar efter eller privatpersoner som är samlare med god kunskap om marknaden och/eller har mycket specifika önskemål. Art dealern rör sig i gränslandet mellan första o andrahandsmarknaderna och handlar både på gallerier men kan även köpa på auktion för en kunds räkning.

Mitt råd till dig som vill börja handla konst är att våga prova och våga slänga dig ut på marknaden. Det som köps på auktion kan i regel alltid säljas på auktion. Det du köper på ett väletablerat galleri likaså och där får du dessutom en spännande relation till galleristen och en rolig och intressant resa att följa etablerade eller ”up coming” samtida konstnärer. Många är de exempel jag sett där både konstföremål och möbler säljs dyrare med lite patina än i originalbutiken på fina gatan. Så var inte rädd för att investera då bra verk och konstföremål alltid kommer att kunna säljas igen. Våga handla, våga byta ut, investera och sälj. Ha roligt med din konst och handla efter humör, årstid och fas i livet!

zebra

Ambassadör Konst

Anna-Carin har lång erfarenhet som marknadsförare och sponsringsstrateg både inom kultur- såväl som näringslivsorganisationer. Hon är en av initiativtagarna och grundarna till Young Collectors och arbetar idag aktivt med konst som strategi i varumärkesarbeten och kommunikation . Anna-Carin arbetar även med inspirationsutbildningar inom konst för både svenska och internationella bolag. Publicerar måndagar!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>