Hem / Kultur / När konsten blir värdefull

När konsten blir värdefull

Ibland när man kommer hem till en person känns det så där härligt och mysigt att bara vara där. Det är trivsamt och hemtrevligt, människorna som bor där väcker ens nyfikenhet. När man tittar sig omkring ser man inte sällan konst; mycket konst, blandad konst och stilmixar.

Just blandningen och stilmixarna när någon vågar sticka ut. Blanda modern konst med ärvda klassiska verk och barnteckningar är just det som blir hemtrevligt, det som väcker något spännande i betraktarens öga. Man behöver inte bara ha silver eller mässing, klassiska verk eller fotokonst. Ett modernt inrett vitt hem med bara fotokonst är lika kallt och ängsligt som ett hem med endast rokokobyråer och klassiska verk kan vara stelt och högtravande.

Men varför är det då så jobbigt att blanda och investera i det man tycker är fint och varför framkallar dessa val en ängslighet hos oss? När man arbetar med konst får man ofta frågor som ”vilken stil ska jag välja”, ”får man blanda” och ”vad passar ihop” vilket egentligen är ganska märkliga frågor. Vi vågar så mycket i våra arbeten, med våra klädstilar och i diskussioner om politik. Men att uttrycka vår egen smak vad gäller konst är genast mycket obehagligt. Det kryper in på våra innersta känslor, det lilla barnet i oss. Personligen tror jag att vi måste tränas i att från unga år våga uttrycka smak som faktiskt är helt personlig och subjektiv. Tänk hur en fyraåring klär sig när de gör sig riktigt fina och tänk om vi kunde behålla samma självförtroende som vuxna. Vad härligt det skulle vara!

street-art-by-school-children-2

Att investera i konst bara med aspekten det monetära värdet brukar sällan bli bra då måttstockarna är väldigt komplicerade om man inte är insatt i marknaden. Om tavlor kommer att säljas för miljonbelopp på de stora auktionshusen eller förbli en pärla som förgyller just din vardag hemma på väggen i matsalen är oftast snudd på omöjligt att svara på.

Därför är det bästa du kan göra vad gäller konst att investera i den med hjärtat. Köp det som du tycker om, fyll ditt hem med konst, föremål och ting du och dina nära och kära tycker om, som får er att bli glada varje morgon och le varje kväll. Det är då konsten blir värdefull!

Ambassadör Konst

Anna-Carin har lång erfarenhet som marknadsförare och sponsringsstrateg både inom kultur- såväl som näringslivsorganisationer. Hon är en av initiativtagarna och grundarna till Young Collectors och arbetar idag aktivt med konst som strategi i varumärkesarbeten och kommunikation . Anna-Carin arbetar även med inspirationsutbildningar inom konst för både svenska och internationella bolag. Publicerar måndagar!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>