Hem / Livets goda / Hemtrevligt hos Ekstedt

Hemtrevligt hos Ekstedt

Det första man såg när man gick genom dörren var Niklas Ekstedt i egen hög person. Jag slängde direkt fram handen och presenterade mig, och sa att det var trevligt att man blev välkomnad av krögaren själv i entrén. Vände sedan huvudet åt höger och stötte på den eminenta restaurangchefen Niklas Löfgren. Visste direkt att den här kvällen skulle bli en lyckad sådan. Personlig service med värme är inte alltid man får. Det var inte bara värme man mötte i entrén. En doft av eldat björkved fyllde den saken som petar ut i ansiktet också. Ekstedt har inte bara en restaurangchef utan två, och hon heter Clara Grabe. Hon har hängt med ända sedan Niklas Ekstedts första restaurang 1900 startades. Aldrig ett tomt glas på bordet, aldrig en tom tallrik som stod en minut längre än vad den behövde.

Menyn på Ekstedt

Niklas Ekstedt vid Chefs table

Jag och min sambo var här och firade 13 år tillsammans. Jag bad Niklas L ta den sedvanliga bilden på oss. Då säger han. -Jaha, vart vill ni ställa er då? Vid chefs table eller inne i köket? Gissa vem som blev helt till sig. Jo, jag såklart! Ingen elplatta, ingen gasspis – bara naturlig värme, sot, aska, rök och eld. Köket var stekhett och mitt bland lågorna stod två glada kockar som gladeligen ställde upp på ett foto. Ekstedts fasta meny bygger på ingredienser från hav, skog, ängar och åkrar. Menyn varierar med årstiderna och rätterna byts ut i takt med tillgången på säsongens råvaror.

Jag och Mats i köket på Ekstedt

Glada kockar i köket, Ekstedt

Lägger upp torsken under tiden som löjrom röks, Ekstedt

Vi älskar avsmakningsmenyer, och om man gillar det lika mycket som oss så är detta rätta stället att gå till. Ekstedt erbjuder en 4-rätters eller en 7-rätters. Efter Berns fantastiska kväll då Niklas Ekstedt gästspelade i Chefs´dinner 2014, då 20 rätter dukades upp, kunde man ju inte annat än att välja hans 7-rätters meny den här kvällen.

  1. Bläckfisk med persilja
  2. Entrecôte flambadou med ostron och eldad sallad
  3. Saltat och torkat rådjur med oxmärg och löjrom
  4. Kalvbräss med rökt löjrom och äpple
  5. Enrisbakad torsk med lök, mandel och kantareller
  6. Heleldad gris med brysselkål och blod
  7. Nypon, vaniljglass och gjutjärnsmunk

Bläckfisk, Ekstedt

Entrecôte, Ekstedt

Rådjur, Ekstedt

Bräss, Ekstedt

Torsk, Ekstedt

Gris, Ekstedt

Nypon med vaniljglass och munk, Ekstedt

Min favorit var torsken och grisen. Det nybakade brödet kom in någonstans i mitten av serveringen, vilket jag tyckte var kul. Att man fick äta med fingrarna på en sådan fin restaurang var första gången, och den rökta löjrommen var spännande. Nypon och nybakad munk blev en perfekt avslutning på en mycket trevlig kväll. Min sambos bästa kommentar måste ha varit när han beskrev Niklas Ekstedts utséende. -Oj, vad fräsch han ser ut. Kockarnas ”stekare” kläcker han ur sig:)

Ambassadör Mat & Resor

Vet ingen som reser och går på restaurang så mycket som Louise. Och för den som inte känner henne kan jag tala om att det är en upplevelse i sig att lyssna på henne berätta om dessa upplevelser. Hennes passion för mat och resor lyser i hennes ögon och hon delar gärna med sig!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>