Hem / Livets goda / Chefs´dinner 2014 på Berns asiatiska

Chefs´dinner 2014 på Berns asiatiska

Äntligen hade helgen tagit slut! Hm, vad menar ni nu tänker ni säkert.. Måndagar är inte en favoritdag, men den här måndagen skulle bli en speciell sådan. Jag som Ambassadör för mat och resor, och min kollega och chefredaktör Charlotte fick en mycket fin inbjudan till Berns asiatiska som vi absolut inte kunde tacka nej till.

Karl Ljung, Johan H Lindqvist, Niklas Ekstedt, Christian Hellberg. Chefs´dinner 2014 Berns asiatiska

Det har blivit en hel del avsmakningsmåltider med åren, och jag älskar verkligen detta koncept. Den här kvällen bjöd på en avsmakningsmåltid som var något av det godaste jag ätit. Berns VD Yvonne Sörensen Björud hade ordnat så att Berns egna superkock Johan H Lindqvist, fick sällskap i köket av tre andra superkockar. Dessa fyra skulle sedan skapa en varsin meny med 5 rätter i asiatiskt tema, som skulle presenteras för press (oss) och kändiseliten. Jag såg speciellt fram emot att smaka min favorits meny. Vi pratar så klart om Christian Hellberg som just nu är på Griffins´Steakhouse Extraordinaire i Stockholm. Han är extremt duktigt och jag följer allt han gör.

Berns VD välkomnar oss till Chefs´dinner 2014

5 rätter och 4 kockar, Chefs´dinner Berns asiatiska

Utöver Berns egna Johan H Lindqvist och Christian Hellberg, skulle även Niklas Ekstedt från restaurang Kåken och restaurang Ekstedt, och Karl Ljung som jobbar inom Stureplansgruppen, ställa sig i samma kök. Det vart med andra ord 20 härliga rätter som omsorgsfullt presenterades för oss.

Berns VD Yvonne Sörensen Björud välkomnade oss och vi skålade med ett glas champagne. Vi som var press, satt utmed väggarna och kändiseliten hade borden i mitten. Vi hade intressanta samtal med både TV4 Nyhetsmorgon och Sveriges radio under kvällen.

In kom först förrätterna på ett stort fat.

  • Karl Ljung: Pekinganka,- och ankleverterrin med palmsockerkokt äpple
  • Johan H Lindqvist: Tatakihalstrad hamachi med nashipäronterrin och torkade blåbär
  • Niklas Ekstedt: Tartar på kobebiff och ostron med färsk wasabi och ponzu
  • Christian Hellebrg: Friterade krabbollar med chili-/sojadipp (godast)

Pekinganka och ankleverterrin, Tatakihalstrad hamachi, Tartar på kobebiff och ostron, Friterad krabbollar

Förrätt Chefs´dinner 2014 Berns asiatiska

Sen kom varmrätten.

  • Karl Ljung: Misomarinerad laxloin, nam jim, friterad lotusrot, rättika, rädisa, morot och grön papaya
  • Johan H Lindqvist: Ljummen hummer med pankofriterad kalvbräss, äpple i currysmör och rostade äppelkärnor
  • Niklas Ekstedt: Röd misoshiru med grönsaker från Niklas trädgård
  • Christian Hellberg: Högrev med shiitake och sesam (godast)

Misomarinerad laxloin, nam jim, friterad lotusrot, rättika, rädisa, morot, grön papaya av Karl Ljung

Ljummen hummer med pankofriterad kalvbräss, äpple i currysmör och rostade äppelkärnor av Johan H Lindqvist

Niklas Ekstedt kom ut och serverade pressbordet

Röd misoshiro med grönsaker från Niklas Ekstedts trädgård

Högrev med shiitake och sesam av Christian Hellberg

Tydligen så räckte det inte med en varmrätt. Varmrätt nummer två kom ut på bordet..

  • Karl Ljung: Boneless Korean ribs med sojastekta slangbönor, lökringar, chilidipp och mynta (godast)
  • Johan H Lindqvist: Bräserad rådjursfilé med bonito-hyvelspån, rice crisp och bakade höstgrönsaker
  • Niklas Ekstedt: Duck bun med szechuangurka och gröna plommon
  • Christian Hellberg: Hälleflundra med vattenkastanjer

Boneless Korean ribs med sojastekta slangbönor, lökringar, chilidipp och mynta av Karl Ljung

Hälleflundra med vattenkastanjer av Christian Hellberg och Bräserad rådjursfilé med bonito-hyvelspån, rice crisp och bakade höstgrönsaker av Johan H Lindqvist

Duck bun med szechuangurka och gröna plommon av Niklas Ekstedt

Vid det här laget var man rätt full i magen. Då passade lite sötare smaker bra. In kom desserterna..

  • Karl Ljung: Citrongräsbrûlée med citrongräsglass med kompott på ananas, mango och passionsfrukt
  • Johan H Lindqvist: Fryst mango friterad i kokos med rårörda björnbär och yoghurtgranité
  • Niklas Ekstedt: Vit persika med shiso och färsk yuzu
  • Christian Hellberg: Tom kha gai-glass med koriander (godast)

Citrongräsbrûlée med citrongräsglass, Fryst mango friterad i kokos, Vit persika med shiso, Tom kha gai-glass med koriander

Efter 15 rätter trodde man att det var slut på det roliga, men man måste ju något litet till kaffet också ju.. In kom ett sött litet fat med söta tillbehör till kaffet.

  • Karl Ljung: Tryffel med smak av choklad, chili och mynta
  • Johan H Lindqvist: Kumquat (godast)
  • Niklas Ekstedt: Ingefärskola
  • Christian Helleberg: Marshmallow med ingefära

Tryffel, Kumquat, Ingefärskola, Marshmallows med ingefära till kaffet på Chefs´dinner 2014 Berns asiatiska

Stureplansguiden med Niklas Ekstedt

Stureplansguiden med Johan H Lindqvist

Jag som älskar mat, satt i himelriket och njöt av varje tugga och smakupplevelse. Som alltid blir det alltid några rätter man tycker lite extra mycket om. Ribsen var en fröjd för smaklökarna och om jag hade fått receptet så hade jag lagat den rätten redan samma kväll hemma. Högreven höll exakt samma höga klass, och den var minst lika poppis runt bordet som ribsen. Hummern var god, men personligen tycker jag inte att man ska servera havets guld på något annat vis än som den är. Curryn tog över helt! Hälleflundran skulle komma in först, då fisk ofta har en mildare smak än kött. Rensade man munnen med lite vatten, smakade fisken helt fantastiskt! Något som överraskade mig var efterrätterna. När jag först tittade på menyn, fastnade jag för mangon och tyckte Kom kha gai-glassen med koriander lät minst tilltalande. Wow, vad fel jag hade!!! Kom kha gai-glassen med koriander var helt magisk! Jag som har lite svårt för koriander, tyckte inte alls man kände den här ”tvålig” smaken. Vanligtvis brukar min beställning bestå av en förrätt och en varmrätt, men om den här efterrätten skulle stå på menyn, skulle jag lätt beställa in en varmrätt och en efterrätt istället! Syrligt, friskt och magiskt god- bra jobbat Christian Hellberg!!!

Jag vill tacka allra ödmjukast för en påkostad och trevlig kväll Berns!

Ambassadör Mat & Resor

Vet ingen som reser och går på restaurang så mycket som Louise. Och för den som inte känner henne kan jag tala om att det är en upplevelse i sig att lyssna på henne berätta om dessa upplevelser. Hennes passion för mat och resor lyser i hennes ögon och hon delar gärna med sig!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>