Hem / Krönika / Välj rätt för fokus

Välj rätt för fokus

Multitasking, effektivisering och time management är begrepp som präglar mångas vardag. Vi lever i en tid där all information finns tillgänglig. Det är upp till var och en att avgöra vilken information som får komma igenom vårt egna uppsatta filter. Det är var och ens ansvar att välja vart vi lägger vårt fokus.

Dagens informationsflöde sätter krav på oss. Är det så att de som bäst lyckas hålla fokus på rätt saker, är de som utvecklas och kan se tillbaka på sitt liv med känslan av att ha gjort rätt val?

Jag tror att många som ännu inte har rannsakat sig själv och sitt liv förr eller senare riskerar att bli fullständigt utmattade om de inte medvetet gör ett val om hur de vill disponera sin tid. Utifrån sin vision eller målbild kan man då filtrera bort onödigt brus och aktiviteter som stjäl tid från det man borde lägga sitt fokus på.

Vi kan bara fokusera på en sak åt gången. Kommer ofta på mig själv sväva iväg i tankarna när jag borde vara närvarande med de jag älskar, men jag jobbar på att hitta en balans mellan dessa två världar.

Tog upp detta med 6-åriga dottern i morse efter att hon skrapat i knät när hon ramlade av sparkcykeln. Efter gråt och tröst frågade jag vad det var som hände.

-Jag vet inte jag bara tittade på dig när du pratade med kompisens pappa om simskolan och så ramlade jag!

Så gick vi och pratade om fokus resten av vägen till skolan.

Tappar man sitt fokus alltför ofta tror jag att utmattningen leder till någon slags autopilot, där allt görs på rutin. Vänta det här känns igen.. Japp, nu hittade jag det gamla inlägget! Hade en blogg om att hitta balans i livet innan Stureplansguiden och såhär skrev jag i februari 2013 om stimulans och balans för hjärnan.

Hursomhelst kan jag nu glädja er med att ni kommer att få verktyg för att maxa er hjärnkapacitet framöver här på Stureplansguiden! Minnesmästaren Mattias Ribbing lanserar sin videopod nu på söndag och kommer att publicera handfasta tips varje vecka. Debutinlägget handlar om just fokus, missa inte!

 

Mattias Ribbing är författare, föreläsare och trefaldig svensk mästare i minne. Han är även officiellt utsedd till ”International Grand Master of Memory”.  Men är han född med denna förmåga att memorera? Har han någon diagnos?

-Ingen diagnos än vad jag vet och absolut inte medfött. Det var frustrationen som lärare av att informationen inte fastnade som fick mig att börja träna upp minnet på allvar. Jag brinner för inlärning, men alla som vill kan lära sig dessa tekniker. 

Mattias har skrivit böckerna ”Vägen till mästarminne” (Forum, 2011) och ”Vägen till maxade betyg” (Forum, 2013) som gemensamt sålt i över 33.000 exemplar. På anrika Harvard Business School i Boston föreläste han nyligen om hur studenterna kan maximera sina mentala förmågor.

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

2 Kommentarer

Tänkvärt…. Du skriver bra Charlotte 😉

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>