Hem / Intervjuer / Vägskäl ledde till ”Håll käften unge!”

Vägskäl ledde till ”Håll käften unge!”

Vi hamnar alla vid vägskäl ibland under resan som kallas livet. Vi inser det när vi befinner oss i en situation som inte är hållbar, eller när vi förstår att det vill till en förändring för att nå dit vi vill. De val vi gör när vi står inför ett vägskäl kan vara mer eller mindre livsavgörande. Jag har träffat bokdebutanten Jacqueline Sundström som i sin bok ”Håll käften unge!” tar med oss från sitt gripande första minne som ettåring till när hon som 15-åring ställdes inför ett livsavgörande val.

Vi träffas på innovationshuset Epicenter en eftermiddag i mars efter att ha fått rekommendationen att träffa henne genom hennes väninna någon vecka tidigare på samma plats. Hennes energi utstrålar värme och det går inte att se på ytan vilket sårat barn som länge bott i henne. Jacqueline är uppvuxen i en till ytan sett, framgångsrik företagarfamilj med landställe på Gotland. Ingen kunde ana vad som hände bakom stängda dörrar och Jacqueline fick tidigt lära sig att upprätthålla en fasad för att dölja skammen som dolde sig under ytan. Idag har Jacqueline förlåtit och försonats med sina föräldrar efter större förståelse av deras personliga problem. Det sårade barnet har idag läkt genom att skiva denna bok.

Boken ”Håll käften unge!” är en självbiografi och handlar om Jacquelines uppväxt i en dysfunktionell familj med alkoholmissbruk. Den är skriven ur barnets perspektiv, vilket gör inlevelsen hemskt gripande och man vill bara hoppa in i berättelsen och ge den lilla flickan en varm kram och säga att allt kommer att bli bra.

Jacqueline beskriver hennes första minne som ettåring, då hon sitter med blöja på ett kallt golv. Hon minns hur hon gång på gång dunkade sitt lilla huvud i golvet som hon nu i efterhand förstår var ett uttryck för ångest. Vi får följa den lilla flickans minnen under uppväxten och vittna om händelser och känslor inget barn ska behöva vara med om. Det som förvånar är den passiva omgivningen som inte ger en hjälpande hand när istället den lilla flickan får ta det stora ansvaret att ta hand om sin mamma.

Vilka vill du ska läsa din bok och vad vill du att de tar med sig från ”Håll käften unge!”?

– Jag vill inspirera andra som kan känna igen sig i boken att ta kontrollen över sitt liv. Du är inte ensam och du behöver inte gå samma väg som dina föräldrar. Jag vill också inspirera anhöriga till vad de kan göra för att hjälpa. Det var tack vare att min bildlärare uppmärksammade mig som jag förstod att jag kunde påverka mitt liv till en annan vändning. Vi har det mer eller mindre förspänt men i slutändan är det upp till dig att göra ett val.

Det var modigt av dig att ge ut en så självutlämnande bok. Vad var det som fick dig att våga?

– Jag tror att rädslor är det som hindrar de flesta från att våga erkänna och blotta sig. Ur rädslor kommer prestige. Det är tack vare det stöd och den uppmuntran jag fått från familj och andra personer i mitt liv som jag orkat skriva boken. Jag tackar min kära mamma som så envist fick mig att börja skriva boken, min underbara dotter Julia som fick mig att fortsätta skriva boken och min älskade man Anders som fick mig att slutföra boken. Vila i frid älskade mamma.

Om du någon gång anar att ett barn har det dåligt hemma, tänk då på att du kan göra skillnad genom att uppmärksamma barnet.

Och oavsett om du står inför ett vägskäl i karriären, förhållandet eller ett livsavgörande val, kom då ihåg att din framtid ligger i dina händer. Du kan göra och bli vad du vill, du behöver bara ha rätt förhållningssätt och göra rätt val för att komma dit. Våga släppa rädslan och prestigen.

Vi kommer att publicera tre inlägg ur ”Håll käften unge!” uppdelat på tre lördagar här på Stureplansguiden med start 18 april. Boken finns att köpa på Akademibokhandeln, på bokus.com, samt att låna på bibliotek.

Läs del 1 av 3 här.

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>