Hem / Livets goda / Så upptäcker du om det är kork i vinet

Så upptäcker du om det är kork i vinet

Du har säkert smakat på korkdefekt någon gång under årens lopp, utan att riktigt veta vad det var du upplevde. Kork i vinet är enkelt att upptäcka och i de flesta fall får du skicka tillbaka vinet. 

Minst 5 %, av alla viner med naturkork, alltså den klassiska korken, har fått skador och detta gör att vinet smakar och doftar illa. Den vanligaste missen kring korkdefekt är att tro att defekten sitter i korken, och visst, det är från korken problemet uppstår, men det går aldrig att se på en kork om vinet är korkdefekt. Det går heller inte att lukta på korken och säga att vinet är bra eller dåligt. Den värsta missen är att kassera ett vin för att det kommer korksmulor i glaset, detta är ingen defekt, bara klantigt – och givetvis inte gott.

Så när får man skicka tillbaks vinet med orden ”det här vinet är korkdefekt”?, jo, när det doftar unken källare eller klor. Har man känt en sådan defekt en gång så känner man igen den. Där finns väldigt lite, eller ingen, doft av frukt och det närmsta man kan associera till är en simhall eller mormors gamla jordkällare. DÅ är det ok att skicka tillbaks vinet. Köper man ett korkdefekt vin på Systembolaget så går man helt enkelt och lämnar tillbaks det.

Enda gången man inte får skicka tillbaks vinerna på restaurang är om de är lagrade länge och kanske köpta på auktion. Detta står ofta längst ner på listan, eller så kan man ta det på att priset får en att tappa andan!

Ha en trevlig helg!

ps. Möblerna på bilden, som passar perfekt i vinkällaren, hittar du här.

ChampagneGuiden.se

Ambassadör Vin

Sommelier och chefredaktör på Vinsider, bilaga som går ut med SvD. Önskar du ibland att du hade lite bättre koll på viner? För den som inte har en sommelier-kompis att ringa om råd till helgens vininköp kan ni nu inspireras av Emmas inlägg varje fredag.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>