Hem / Krönika / Förstå principer för ordning på livet

Förstå principer för ordning på livet

Har du hittat en fungerande balans i ditt liv? Mitt i livet är det många olika områden som förväntas vara i balans för att ha ett bra liv och kanske till och med lyckas hinna känna sig lycklig. Många känner sig otillräckliga på ett eller flera plan men kämpar på så gott det går i väntan på ljuset i tunneln. Men tänk om det fanns en formel för att förenkla alltihop. Jag tror mig stundvis förstå mig på en del principer som gynnar helheten.

06.30 ringer klockan med uppmaning till morgonyoga varje morgon. Det är då jag har chansen till 10 min egentid om jag har tur innan barnen vaknar. Visst kan man gå upp desto tidigare men jag värdesätter min sömn högre just nu. En bra morgon sätter jag på Morning mood av Edvard Grieg efter några varv solhälsningar som tjejerna (5 och 6 år) får vakna upp till som en bra start på dagen. Stunder av lycka, aah. Har man gjort som man ska ligger allas kläder för dagen redan framme för att slippa tjafs och massa tidsspill. Kan leda till totalkaos och nervsammanbrott att inte hela tiden ligga steget före. Och det finns det ju varken energi eller tid till med tanke på allt som ska hinnas bockas av innan det är dags att hämta hem sina små ”mini me” för dagen.

Under en dag ska man lyckas med konststycket att vara en balanserad mamma, strukturerad entreprenör, hälsosam atlet, snygg i sina bästa år, god vän, ordningsam hemmafru, familjens projektledare och förhoppningsvis bevara energinivån till tacksam fru slutet på dagen. Och allt det där känner man ju att man hanterar titt som tätt. Allt hänger ihop, utmaningen ligger i att ordna upp en långsiktig plan för att hålla alla roller i balans.

För mig ger ordning och reda i hemmet ordning och reda i sinnet. Odling och omsorg av växter hjälper mig att förstå olika människors behov. Att lyssna på klassisk musik påminner mig om att livet inte är linjärt och att det är nyanserna och skiftningar i intensitet som gör livet intressant.

En enda tanke kan associeras med flera olika situationer därför att de har samma princip.

Ser på Vetenskapens värld som handlar om hjärnan och tänker att samma princip ligger till grund för framtidens hjärnforskning. En enda neuroforskare som sitter som expert i programmet har på djupet studerat 5-10 nervceller de senaste åren. 5-10 nervceller av 86 miljarder. I ett inslag presenteras Markram som är hjärnforskare sen 20 år. Markrams autistiske son gav honom inspirationen till ett omfattande projekt som vill kartlägga hela hjärnan i syfte att förstå och ta fram mediciner som kan bota sjukdomar som idag bara kan lindras genom att medicinera symptom. Projektet inleddes för två år sedan och om dagens takt i att kartlägga hjärnan skulle fortlöpa i samma takt, skulle det ta 30 000 år att kartlägga hjärnan. Det finns 30 000 olika vägar i hjärnan och av de har 20 st vägar kartlagts. Markram menar att man med hjälp av en algoritm skulle kunna förutse principer och på så vis kartlägga hjärnan på betydligt kortare tid. Det kommer att ta tid men våra barn kommer med största sannolikhet att ha en helt annan kunskap om hjärnan och vårt medvetande än vad vi är uppvuxna med.

Gick lös på bokhandeln häromdagen och ser fram emot att frigöra tid för att få läsa. När man vet vad man vill och vad som intresserar en, suger (i alla fall jag) åt mig som en svamp av all information.

Trevlig helg!

Se avsnittet från Vetenskapens värld här.

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>