Hem / Livets goda / Världsrekord i sabrering!

Världsrekord i sabrering!

55 flaskor är inte dåligt – men egentligen högg Julio Chang halsen av 58 flaskor. Några råkade han välta, så de får inte räknas in i rekordet. Det gamla rekordet var på 48 flaskor och förberedelserna var minutiösa, berättar Björn Kallenberg, vinimportör som arrangerat rekordförsöket. Flaskorna ha rätt avstånd och bordet måste ha rätt höjd.

– Det är väldigt spektakulärt. Vi ställde upp 60 flaskor och hade 18 meter bord, men sedan fick vi ta in två meter till. Det är lika högt tryck i en champagneflaska som i ett traktordäck, så glas och kork kan flyga iväg med väldig fart.

Såhär sabrerar du hemma:

  • Flaskan ska vara väl kyld innan den sabreras. Tänk på att det tar några timmar innan flaskan är ordentligt kyld, så ställ den i kylen i god tid. Ställ den sedan i isbad, gärna med en del salt i vattnet.
  • Ta bort folien från kork och grimma. Trycket i flaskan är högt och om folien sitter kvar kan glas och vin spruta på alla andra ställen än rakt fram.
  • Flaskan är gjuten i två delar, se till att ha skarven, den så kallade ”sömmen”, rakt upp mot klockan tolv.
  • Välj vapen. Har du ingen sabel så kan du använda en tung kökskniv. Man skall inte använda den vassa eggen av sabeln eller kniven, utan baksidan. Där får du mer tyngd i slaget. Håll flaskan med 45 graders lutning och håll kvar den i samma läge efter att du har klippt till! Det rinner faktiskt ut mindre vin då, jämfört med om flaskan hålls upprätt. Lycka till

Bild: Ivan Rodriguez

Så sabrerar du Champagne

Ambassadör Vin

Sommelier och chefredaktör på Vinsider, bilaga som går ut med SvD. Önskar du ibland att du hade lite bättre koll på viner? För den som inte har en sommelier-kompis att ringa om råd till helgens vininköp kan ni nu inspireras av Emmas inlägg varje fredag.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>