Hem / Krönika / Tid för reflektion

Tid för reflektion

Försöker du få livspusslet att gå ihop och ställer dig själv frågan ibland; Hur gör folk? Ekvationen går ju inte ihop! Förr var kvinnan hemma och tog hand om familjen medan mannen drog in kosingen för att försörja sin familj. Var det bättre balans då?

Vi har gått framåt i utvecklingen på många plan, inte minst jämställdhet. Dock tar det tid innan balansen för uppdelningen infinner sig, då dagens ekonomi är anpassad efter att både mamman och pappan jobbar för att dra jämna lass för försörjningen av familjen. Kanske är det så att det då finns tillräckligt med inkomst för att anställa folk som sköter hushållet, dagishämtningar och lämningar, matlagning, städning etc.

Jag undrar om det finns en gen eller om det är starkt rotat i vår hjärna att man vill ha koll på sin egen familj, sitt hushåll, ha koll på vart allt ligger, vara den som gör fint, ordnar och fixar etc. Familjen AB med alla projekt som hör till. Kanske kommer den genen att utrotas på sikt om evolutionen tar oss dit?

Men vad händer när vi vill driva Familjen AB samtidigt som vi vill ta oss fram i arbetslivet? En anställning kan vara nog så krävande att hinna med, men idag är det många som väljer att gå sin egen väg och bygga upp ett eget företag utifrån sina kompetenser. Det blir ju ett steg närmre självförverkligandet att bygga upp något eget. Man jobbar för sig själv, vilket gör att det inte känns som att jobba eftersom man själv bygger upp företagets strategi och ramar. Men man ska inte underskatta den tid det tar att bygga upp ett företag från grunden. Om man bara har stöd ekonomiskt under uppbyggnadsåren och tillåter sig själv att släppa stressen som vi är så bra på att skapa för oss själva. Stress blir som en block och skapar bara en massa sjukdomar! Men hur hinner folk utan att stressa ihjäl sig?

Jag har två döttrar på 5 och 6 år, en man som jobbar 11h/dag utan flexibilitet för dagis hämtningar- och lämningar. Jo en dag i veckan lämnar han, vilket är guld värt för oss alla. Vissa tjänster är helt enkelt inte gjorda för att kunna hämta och lämna sina barn. Det finns säkert personer till höger och vänster som har åsikter om det, men vi är samtidigt tacksamma för den ekonomiska trygghet det ger familjen. Jag kan inte nog understryka min beundran av ensamstående föräldrar som biter ihop för att få ihop livspusslet. Mitt enda svar på ekvationen är: Allt har sin tid!

Jag driver eget bolag och vill ha koll på det mesta. Sen är det en nödvändighet att ta hand om sig själv också! Träning, kost och inte minst tid för reflektion! För utan tid för reflektion kan vi inte växa.

 

Här är mina bästa tips för att skapa tid för reflektion;

  1. Träna! Boka in dina pass som om de vore viktiga möten. Lägg in passen tidseffektivt, till/från jobb om du har möjlighet, en lunch i veckan, varje lördag fm, eller vad som passar ditt liv. När jag springer i skogen gör jag det utan musik. Det gör att jag hör vad jag tänker och hittar alla möjliga lösningar och idéer.
  2. Välj bort onödigt brus! Våga lyssna på dina tankar och stäng av all elektronik. Ta kontrollen över dina tankar istället för att låta bruset skjuta dina tankar ifrån dig. Välj i förväg vilken tid som är avsatt för serietittande, sociala medier och nyheter och håll dig till det.
  3. Skriv! Läsa är bra men om du har mycket ouppklarade tankar kan skrivandet hjälpa dig. Börja med att göra en mindmap om du inte vet vart du ska börja, så kan du prioritera vad som är viktigast just nu.
  4. Sov! Lättare sagt än gjort för de med sömnproblem eller småbarnsföräldrar, men får du till 1-3 ovan, kanske i alla fall sömnproblemen försvinner. Har du dåliga rutiner sen innan får du vara konsekvent och ge det en månad där du går och lägger dig vid samma tid varje kväll, hoppa tv, Facebook och allt annat brus, läs en bok istället om du inte vill skriva.
  5. Meditera! Om det känns onaturligt att sätta sig och humma i Lotus-ställning finns det andra alternativ. Lägg märke till vilka tankar som kommer och går innan du går upp på morgonen och fortfarande halvsover. Om du lär dig vara medvetande på samma nivå som när du drömmer har du kommit väldigt långt! Då verkar din hjärnfrekvens på alfa-nivå och möjligheterna som följer efter det är en hel vetenskap!
  6. Skapa! Vare sig det är legobygge, målande eller trädgårdsarbete du gillar, är det när vi skapar något och blir fullständigt närvarande i vad vi gör som vi hamnar i ett ”flow” och vi tappar bort känslan för tid och rum. Själv odlar jag och känner mig alltid lite klokare efter att ha pysslat med de små liven. Att följa utvecklingen och se hur de växer och se deras behov av mer näring, större kruka, mer vatten, möjlighet till förökning, behov av beskärning etc. Jag ser paralleller mellan odling och relationer. Det handlar om att se, lyssna, förstå och agera. Det handlar om kommunikation.

 

Med det önskar jag er en trevlig helg!

 

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>