Hem / Livets goda / Sommelierens fredagstips!

Sommelierens fredagstips!

Det är sällan jag ger konkreta vintips, men här är ett bra köp ni inte får missa om ni gillar smakrika röda viner och gärna vill att de ska vara ekologiska. I augusti var jag i Rhônedalen i Frankrike och besökte vingården Notre Dame de Cousignac. Vinmakaren Raphaël Pommier gör endast ekologiska viner, skördar i enighet med månkalendern och behandlar sina druvor med största omsorg. Någon vecka efter mitt besök var det dags för skörd och Raphaël beskrev hur han jobbade, hur det är en livsstil att göra vin.

– Varje dag av denna period kräver ett enormt fokus. Det är som att ha en nyfödd bebis hemma, man kan stiga upp bara för att höra om den andas. Det är just den känslan jag har , jag måste titta till mitt vin bara ifall, ifall det kanske hänt något.

Jag kan garantera att man får vansinnigt bra kvalitet för de 74 kronorna som vinet kostar. Det smakar både fylligt och mjukt på samma gång och bjuder på en fin avslutande pepprighet. Underbart!

Vinet har nummer 2406 på Systembolaget.

Notre dame de cousignac

Ambassadör Vin

Sommelier och chefredaktör på Vinsider, bilaga som går ut med SvD. Önskar du ibland att du hade lite bättre koll på viner? För den som inte har en sommelier-kompis att ringa om råd till helgens vininköp kan ni nu inspireras av Emmas inlägg varje fredag.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>