Hem / Livets goda / Att dofta av ett vin

Att dofta av ett vin

Tycker du att vin smakar ”vin” och inget mer? Önskar du att du kunde dofta av ett vin och sedan återge åtminstone en frukt?

Att hitta exakta dofter i ett vin är inte svårt, men däremot kan jag förstå varför de flesta vanligtvis inte hittar dem. Man övar för lite helt enkelt! Under min tid på Restaurangakademiens sommeliersutbildning så doftade jag på allt! Gamla, öppnade viner som jag hittade längst in i förrådet där jag jobbade, viner som mina kollegor fnös åt sparade jag för att lära mig hur ett vin INTE ska dofta, jag köpte konstiga kryddor, läste recensioner av viner och försökte sen själv leta upp ”cedern” eller ”asfalten” som skribenten hittat.
Till en början var det givetvis svårt men det som gjorde störst skillnad för mig, var att jag stängde allt annat ute medan jag doftade. Med att stänga allt annat ute menar jag inte att jag måste sitta ensam i ett tyst rum, utan snarare att jag tar ett ögonblick, även om jag befinner mig på en stor middag och grannen pladdrar, till att försöka hitta åtminstone ett par dofter i glaset!

Det första du kommer känna är förmodligen frukt eller bär. Försök då precisera vilken typ! Till exempel, lutar det mot jordgubbar och hallon eller är det blåbär och björnbär? Är det citrusfrukter eller är det äpplen? Om du känner äpplen, det är ju ganska stor skillnad på ett Granny Smith och ett Golden Delicious, ta en sniff till och fundera på vad det mest lutar mot.

Tillsammans med frukten eller bären finns en uppsjö av andra dofter att hitta. Om vinet är lagrat i ekfat så ger det i röda viner toner av vanilj, läder och tobak och i vita viner kan man känna smör, nötter, majs och även där vanilj. Att hitta lakrits, vitpeppar och asfalt, är också oerhört vanligt – när man börjar lägga märke till det.

Så skippa tilltuggen till första sippen vin nästa gång och ta en sekund till att leta dofter, så lovar jag att du på sikt kommer förvånas över hur mycket nyanser du faktiskt känner!

Ambassadör Vin

Sommelier och chefredaktör på Vinsider, bilaga som går ut med SvD. Önskar du ibland att du hade lite bättre koll på viner? För den som inte har en sommelier-kompis att ringa om råd till helgens vininköp kan ni nu inspireras av Emmas inlägg varje fredag.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>