Hem / Nyheter / Epicenter, mötesplatsen för digitala innovatörer

Epicenter, mötesplatsen för digitala innovatörer

Är du en kreativ entreprenör som söker en inspirerande arbetsplats där man kan träffa likasinnade för att hitta synergieffekter? 28 januari öppnades Epicenter på Malmskillnadsgatan 32 mitt i Stockholm. Uppför rulltrappan i mitten av Gallerian så ligger det till höger. Kan vara bra att veta om man inte känner för att se vilsen ut på ökända Malmskillnadsgatan. Men låt dig inte skrämmas av gamla spökhistorier. Här kommer framtidens företag att skapas och mötas. Det är jag övertygad om.

Epicenter är Stockholms första innovationshus som ska bli en pulserande, inspirerande och social mötesplats för innovation och digitala talanger. Idén är att samla tillväxtföretag och utvecklingsteam från etablerade företag i samma lokaler för att de nya företagen snabbare ska komma ut på större marknader. Microsoft är strategisk partner och medlem i Epicenter för att bidra inom innovation, teknik och affärsutveckling.

Sara Kullgren leder Developer Experience and Evangelism på Microsoft AB och förklarar varför det är viktigt för Microsoft att vara mitt ibland dessa företag.

– Vi ser i Epicenter en möjlighet att lära oss av innovativa företag som ligger i framkant, inte bara i ett svenskt sammanhang, utan framförallt i ett internationellt. Själva ska vi bidra med vårt nätverk av partners och kunder men också visa möjligheterna i alla våra olika produkter, från hur man samarbetar effektivt till hur man utvecklar fort och skalbart på vår plattform på allt från mobila till molntjänster. Vi har också exempel på idéer som kopplats till våra produkter och därmed blir synliga för 1,5 miljarder användare. Vår tanke är att hjälpa svenska företag att komma ut på större marknader snabbare, säger Sara Kullgren.

Epicenter kommer också vara ett labb för Microsofts satsning på Internet of Things, IoT, eller Sakernas internet och M2M som det också kallas.

– Vi ska fylla Epicenter med sensorer med två syften i sikte. Det ena spåret handlar om att sköta huset och se till att det fungerar effektivt och är miljövänligt. Kaffemaskiner, papperskorgar, kylskåp med mera berättar hur de mår, lampor i tomma rum släcker sig själva. Redan i entrén kan du se vilka mötesrum som är lediga. Det andra spåret är att ge medlemmarna i Epicenter tillgång till strömmade realtidsdata för att de ska kunna labba med verkliga rådata. Med den kunskapen i bagaget kan de snabbare få sina projekt förverkligade och ut på marknaden, säger Richard Lind som leder Microsofts satsningar inom IoT i Sverige.

Epicenter har ambitionen att bli ett hem för storbolagens intraprenörer såväl som snabbväxande entreprenörer.

– Vi har valt att blanda etablerade storföretag med innovativa tillväxtföretag i Epicenter. Vi är glada att Microsoft är här, de kan med sin globala närvaro göra att en affärsidé snabbt kan nå nya marknader. De kan i vardagliga möten prata om vilka produkter i deras portfölj som är bäst lämpade i olika tillväxtfaser. De kommer tillföra värde genom att vara en del i ett kontinuerligt kunskapsutbyte, säger Patrick Mesterton, vd för Epicenter.

Innovationshuset Epicenter är utvecklat av AMF Fastigheter i samarbete med kunskaps- och eventbolaget SIME samt entreprenör och innovationskonsulterna Result.

 

Fakta kring ett urval av medlemmarna i Epicenter

 • Microsoft är strategisk partner och medlem i Epicenter. Samarbetet syftar till att erbjuda entreprenörer på Epicenter möjlighet att utveckla innovativa lösningar på Microsofts plattform och att erbjuda Microsofts ekosystem och nätverk för att nå ut till användare och kunder. Microsoft kommer också bidra med kunskapsöverföring om egna produkter och projekt inom t ex Sakernas internet
 • Splay  är ett digitalt mediahus som grundades av Vigor Sörman för två år sedan och representerar idag Nordens 500 största YouTube- och Instagramstjärnor. Splay ligger även bakom GOsnap som är Nordens ledande plattform för annonsörer som vill sprida sitt budskap genom inflytelserika profiler i sociala medier.
 • Tictail är en ”gör det själv” e-handelsplattform och marknadsplats för unika varumärken som erbjuder en enkel lösning för alla som kostnadsfritt vill skapa en webbutik. Utnämnda till ett av Europas hetaste uppstartsbolag av tidskriften Wired. Tictail har över 70 000 öppna butiker på sin plattform, 42 anställda samt även kontor i New York.
 • Star Stable är ett familjeorienterat virtuellt hästspel. Det grundades 2010 och har idag cirka fyra miljoner registrerade användare i 180 länder, spelet finns tillgängligt på elva språk.

 

Fakta Epicenter

 • Epicenter har utvecklats i samarbete mellan AMF Fastigheter, SIME och Result AB och är en del av Urban Escape Stockholm.
 • Besöksadress: Malmskillnadsgatan 32.
 • Yta: cirka 5000 m2.
 • Innehåll: Lounge, konferensrum, co-working ytor, studios för projektgrupper, utställningslokaler, eventytor, café i kombination med moderna flexibla kontor.
 • Affärsmodell: Medlemskapsbaserad.
 • Öppet för medlemmar från och med januari 2015.

 

Fakta Urban Escape Stockholm

 • Urban Escape Stockholm bygger på sex bärande idéer som utvecklas och presenteras under projektets gång; Tredje platsen & Hotell – skapar ytor för koncentration och umgänge, Torg & Tak – vitaliserar och förnyar gatuplan och takmiljöer i kvarteret, Innovation & Tillväxt – med ett innovationshus skapas arbetsmiljöer där framtidens talanger och företag kan utvecklas och växa, Länkar & Lugn – erbjuder sinneslugn ett stenkast från citypulsen, Kunskap & Kreativitet – förenar akademi, kultur och näringsliv, Knallgrönt & Hållbart – stadsutveckling genom miljömässigt, ekonomiskt och socialt ansvarstagande.
 • Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.
 • Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster. Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2018 och utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 m² till cirka 130 000 m².
 • Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 m² för moderna och flexibla kontor, 29 000 m² för hotell och konferens, och 38 000 m² för handel och restaurang.
 • Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).
 • Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

 

För ytterligare frågor, kontakta:

Presskontakt Microsoft: Joakim Nordblom, 08-572 3188, a-jonord@microsoft.com

Presskontakt Epicenter: Cecilia Österholm, 08-696 3305, cecilia.osterholm@amffastigheter.se

 

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>