Hem / Mat & Dryck / After Work / Taverna Brillos matsalsbar

Taverna Brillos matsalsbar

Stureplans vardagsrum med förstklassiga cocktails!

Mitt i pulsen av Stureplan hittar vi den nästan labyrintliknade restaurangverksamheten Taverna Brillo. I hjärtat av denna härligt blandade kompott av glass, pizza, varmkök och deli befinner sig Matsalsbaren.

Det är fem personer som sköter denna bar och just denna kväll är det Viktor Eriksson och Rikard Enell som står för kvällens kvalité vad gäller såväl service som drinkar.

Drinklistan är en kreation och design av en förstasida som domineras av en bred samling av sött och syrligt. Mittenuppslaget bjuder på vin, mousserande, öl och sprit och sistasidan presenterar en kategori av lite mer spritiga drinkar.

Bland dessa gömmer sig en Tuxedo No 2. Denna drink har de valt att göra på Fords gin, torr vermouth, maraschinolikör, bitter och absint.

Jag som är ett stort fan och alltid föredrar en dry martini säger inte nej till att testa andra kompositioner av samma familj, Just denna tar sin grund från barlegenden Harry Johnssons ”New and Improved Bartender´s Manual” från 1930.

Tillsammans med stora och torra isbitar gifter sig smakerna runt i ett kylt rörglas till balansen är precis där den ska vara. Därefter serveras den i ett mindre martiniglas som precis före upphällning invändigt fått impregneras av örtig absint.

Med en fräsch finess av oljan från skalet av citron blir drinken komplett och garneras till ögats stora belåtelse med ett vackert litet konstverk av en snittad citronzest.

Med en nästan omänsklig känsla för balans komponerar Enell en drink där doften är så perfekt av nyuppskuren citron och en söt doft av maraschino som med hjälp av bitter och absint utger en arom av perfektion och allt det man till doften kan önska.

Dess färg och utseende är till formen lite oljig och visar en svag och nästan halmgul nyans.

Smaken bjuder på förvånansvärt mycket körsbär och absint med en gin som fyller gommen med nästan brännande, men ytterst behaglig värme. Eftersmaken är så lång att en sipp räcker länge för att njuta av denna kompletta smaksymfoni.

Trots att kvällens sällskap endast bestod av mig själv och min drink kände jag en sådan värme från alla de andra gäster runt omkring mig. Stämningen på Taverna Brillo var onekligen som att kliva in i ett välbekant vardagsrum dit alla samlats för en trevliga kväll i goda vänner sällskap, men där inget hinder verkar ha funnits för att inte släppa in ytterligare en till person i sitt samtal.

Den andra drinken att prova fick bli en av de spännande förslagen från förstasidan bland söt och syrligt.

Valet var mycket svårt eftersom alla drinkar bjuder på en spännande spinn eller finish. Trots att deras egna Brillo Pop (RTD) på vodka, syrup av ingefärste, pink grape och soda serverad i färdigbuteljerad flaska och ”Ready To Drink” lockade fick det ändå bli Rikard Enells egna spinn på den (enligt mig motbjudande) drinken Colorado Bulldog där originalet serveras med vodka, kaffelikör, Coca- cola och grädde eller mjölk.

Taverna Brillo serverar denna drink på klassiskt vis i ett större rocksglas på stora isbitar men istället för vodka så får drinken en smak av Nardini Mandorla Grappa, Kahlua, socker och kallt kaffe med ett float av grädde. Drinken vore till doften rätt doftlös av det tjocka lager grädde som hindrar alla dofter att tränga igenom, men med nymalet kaffe på toppen tillsammans med färsk mynta blir drinken attraktiv och bjuder in till ett smakprov.

Med en fantastisk smakberikning av grappan i kombination till det kalla kaffet blir drinken en fullträff.

Också denna gång fick två drinkar sätta stopp för denna kväll under alldeles för trevlig uppvaktning från baren.

Men jag kommer garanterat att vara tillbaka inom kort för att testa det nya drinktillskottet på listan av Rikard Enells tolknings på Irish Coffee. För faktiskt så nyligen som denna vecka blev det klart att han tagit fram den bästa moderna egentolkningen (Inofficiella Svenska Irish Coffee Mästerskapet) av denna så gamla, uttjatade och bland bartenders hatade drink.

Så nu är det fritt fram för alla fantaster av denna drink att beställa den i tid och otid utan att få en sur och irriterad blick från bartendern. Passa på att testa denna kreation, som inte heller jag ännu fått nöjet att göra, på bland annat ett alldeles speciellt kaffe, färsk mjölk och välvalda kryddor!

Jag tackar ödmjukast Taverna Brillo för en fantastisk kväll!

 

Rikard Enell

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>