Hem / Hemmet / Att välja kakel

Att välja kakel

Är du inne i kakeljungeln? Då är du för det första inte ensam och du är definitivt inte ensam om att vara förvirrad. Det här med kakel är inte bara viktigt men också helt avgörande för vilket stilfack badrummet hamnar i. Urvalet är enormt och det kräver att man sätter sig in i materialen, färgerna och strukturerna. För att inte tala om priserna så finns det kakel som är ”high maintenance” som kräver behandlingar med jämna mellanrum och det finns standardversionerna som du knappt behöver göra något åt på 10 år. Valet är ditt. Och kanske nästkommande ägare av bostaden om du planerar att sälja nån gång.

Oavsett så ska det ju se bra ut och då har jag ett par förslag på hur man kan tänka.

1. Bestäm färger

Det är alltså ingen lätt uppgift alla gånger eftersom man kan sitta fast mellan att ha det enkelt på golv och väggar för att ta in färg i övrig inredning eller så vill man vara lite järv och jobba med ett läckert golv eller duschhörna som står ut. Oavsett så ska det kännas bra i magen och smartast är att tänka lite tidlöst.

Kakel och tadelakt

2. Kakel från olika ursprung

Ingen har väl missat det marockanska kaklet som helt tog över för en tid sen? Här finns det ett hav av färger och mönster, allt från det extrema till det sobra. Tänk på att en del av dessa kakelplattor kräver specifika instruktioner vid plattsättningen och om man inte är noggrann finns risken att man råkar fylla porerna i detta handgjorda kakel och helt enkelt missfärgar de. 

Marockanskt kakelGlaserat kakel

3. Något som kan vara bra att tänka på om man väljer ett mönstrat kakel är att vika av med en enfärgad yta. Det kan antigen vara golvet eller väggen som står för mönstret eller att man bara har en dusch/badhörna med mönster eller en starkare färg. Eftersom det bara är de våta utrymmena som kräver kakel är det alltså också helt okej att i resten av badrummet enbart måla väggarna. Detta sparar både tid och pengar för dig som byggherre och skapar dessutom inte en lika kall känsla som många kakelplattor kan göra.

Badrum

Bildkällor: dekorrech.se – designergolv.se – Pinterest

Ambassadör Inredning

Inredare med brinnande intresse för inredning. Bita ser detaljerna som andra missar och har ett slipat sinne för nya trender som även håller måttet för hållbarhet. Innan du gör några större förändringar skulle jag råda dig att ögna igenom Bitas inlägg på Stureplansguiden.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>