Hem / Mat & Dryck / After Work / Cadierbaren på Grand Hotell

Cadierbaren på Grand Hotell

Höstkreationer av svenska primörer tillsammans med klassiska cocktails i lyxig miljö!

Hur kan man bättre avsluta en fantastisk dag än med goda cocktails serverade av alldeles för trevlig personal i en bar av lyx och klassisk stil.

Det enda som fattades denna murkna höstkväll var en pianist och klara toner från pianots nätta tangenter.

Men jag tror nog att levande ljus och musik från piano och diverse stråkinstrument nog hörde vardagen till på Stockholms internationella hotellstolthet, Grand Hotell redan från dess öppningsdagar och långt fram tills våra teknologiska färdigheter kom ikapp.

Denna veckans rapport fick bli från Grand Hotells tjusiga cocktailbar, Cadierbaren.

Med högt i tak utsmyckat av mönster av himmelsvit färg och väggar av massivt trä i toner av röd och brunt blir det lätt att njuta i de sköna fåtöljerna och soffgrupperna. Men om man hellre föredrar att slå sig ner vid bardisken är också det ett bra val med de skönt vadderade stolsryggarna.

I den inbundna drinklistan hittar man en uppsjö av olika drinkar tydligt indelade i olika kategorier.

Cadierbaren

Först ut följde ett utbud om säsongens drinkar som alla var kreationer framtagna av barens bartendrar.

Ett utav dem verkade så spännande och intressant att den blev det självklara förstahandsvalet att välja.

En kreation gjord på svensk whiskey, Cocchi Americano (en italiensk aperitif), färskpressad citron, Lemon bitters och färska mortlande rönnbär. Denna skakades och serverades i coupette med en fin garnityr av färska rönnbär.

Färgen var intensivt orange och doften tydlig av citrus och färska bär. Smaken var lång och fastnade på alla delar av munnen. Syran från den färska citronjosen och de mortlade bären kittlade nästan på tungan. Man kände tydligt toner av whiskey som rundades ner av den italienska aperitifen.

Detta var onekligen en intressant drink som borde provas på innan våra svenska rönnbär tar slut. Jag tycker att det är fantastiskt kul att se när vi tar tillvara på vårt egna svenska skafferi, framförallt när det resulterar i en god cocktail!

Vidare genom drinklistan var nästa kategori en serie av lyxdrinkar. Där hittade man kreationer som blandades av betydlig dyrare sprit än vad som normalt används. Bara genom att se över drinkarnas råvaror är det näst intill omöjligt för dem att inte smaka bra. Men till denna lyx tillkommer ju också ett pris utöver det vanliga. Men jag antar att det stämmer som man brukar säga att ”om det ska smaka så får det kosta!”.

I nästa kategori fanns tre skakade cocktails där den ena var syrlig, den andra kryddig och den tredje klassisk till smaken. Enligt barsedeln serverades drinkarna med ett spännande och välmatchande snackstillbehör. Även då alla tre verkade väldigt intressanta att prova fick de ändå lämna plats för den nästkommande kategorin som bestod av cocktails och Shortdrinks där man hittade en härlig blandning av drinkar från förr.

Det andra drinkvalet blev således en klassisk Martinez Cocktail. Denna gjord på Bols genever, Antica Formula, maraschinolikör, Angostura bitters och Oranges bitters.

Rörd och serverad i coupette med skalet från en färsk citron på toppen blev doften frisk, lätt brödig och fyllig. Till färgen var den någon mer ljus och transparent än från de allra flesta recept och variationer som finns på drinken. Smaken var lätt kryddig från Angostura bittern, men annars var den väldigt lätt och söt till smaken. Den runda genevern och den söta maraschino kom tydligt fram och lyfte fram drinken till en söt och kryddig version av denna drink med sina arnor från det sena 1800-talet.

I denna väldigt stora drinklista fanns också en kategori av longdrink och en avslutande sida med alkoholfria drinkar vilken jag fick stort tycke för då de genom drinklistan uppmuntrade stort till fria händer att skapa alkoholfria kreationer helt efter gästens önskemål och tycke. Men självklart fanns också redan färdiga mocktails att välja och vraka emellan.

Även om jag gärna hade stannat längre och samtalat med den otroligt trevliga personalen fick Martinez Cocktail ändå sätta stopp för kvällen. Men med såhär trevligt bemötande och välsmakande drinkar kommer det nog inte dröja länge förrän jag sitter där igen och fortsätter mitt provsmak genom listan, men då kanske till ljudet av sköna toner från ett piano! Man kan ju alltid hoppas, för åh så magiskt det skulle vara!

Cadierbaren

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>