Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Stockholms drinkar tävlar sig ut i världen!

Stockholms drinkar tävlar sig ut i världen!

Att vi tävlar inom olika sportevenemang har sedan urminnes tider varit en trend som aldrig blivit omodern eller fått varken sina anhängare eller fans att tappa intresset. Istället har tävling blivit ett allt vanligare begrepp och idag kan vi följa kandidater som tävlar i bäst sång, skrivna bok eller det bästa bakverket. Men en tävlingsform som kanske ännu inte nått så många är konsten och den fortfarande relativt nya trenden att tävla i bäst drink.

Intresset för sitt yrke bland dagens bartenderar är stort och ambitionsnivån om möjligt ännu högre. Bartenderyrket har på ett fåtal år gått från ett extraknäck vid sidan om sina studier till ett heltidsjobb med stor fokus och många möjligheter. Detta märks allra tydligast ute på våra olika barer runt om inte bara i vår stad utan också i hela världen.

Drinkarna smakar bättre, vilket självklart beror på att bartendern vet mycket mer om varje flaska den hanterar och lär sig mer och mer för varje dag om hur smaker kan utvecklas och blandas med varandra.

I takt med att bartendern lär sig mer om sitt eget yrke och förmedlar det till sina gäster blir dem således intresserade och mer kunniga och står i sin tur för den största utvecklingen av barkulturen då gästen ställer allt högre krav på sin bartender.

side car

Den utveckling och trend det har blivit att blanda drinkar och skapa nya innoverande cocktails är nog fortfarande bara i sitt uppsving. Med tiden kommer vi nog med stor säkerhet att få avnjuta kreationer av högsta teknik och kunskap.

Även om bartendern nog egentligen är mycket nöjd och lycklig med att under sina arbetande kvällar få förgylla folks smaklökar med sin skicklighet har utmaningen att sätta sina kunskaper på prov tagit sig ifrån bardisken och sträckt sig vidare ut mot kollegor runt om i hela världen. Tillsammans ställer de till med konvent och workshops av olikt slag för att mötas samman och diskutera sitt allra största intresse. Men också nu för att möta varandra i en kamp om vem som faktiskt blandar de bästa drinkarna och kan få erhålla en titel som den bästa.

En av de många drinktävlingarna är The Sidecar Competition som för andra året utser den bartendern i Europa som gör den bästa tolkningen av den klassiska och odödliga drinken Sidecar.

I just denna tävling är det cognacshuset Merlet som anordnar tävlingen som går ut på att man med deras egen cognac och citruslikör därefter får välja fritt av jordens enorma skafferi och spritbibliotek med alla smaker och plocka fram just sina favoritsmaker man vill presentera i sin egen version och tolkning på denna odödliga klassiska drink.

Orginaldrinken görs på cognac, citruslikör, färskpressad citron och socker där alla ingredienser skakas och silas ned i ett cocktailglas med en liten sockerkant.

Den tävlande får själv välja vilket sätt drinken ska göras på, till exempel om den ska skakas, röras eller blandas runt på annat vis.

Det är också upp till den tävlande att bestämma sina mått och vilka andra ingredienser som ska finnas med i drinken.

När receptet väl är satt ska det skickas in med en noggrann beskrivning till en jury där dessutom en historia kring drinken och sin tanke kring upplägget och alla de valda ingredienserna.

Juryn kommer därefter att göra drinken efter det angivna inskickade receptet. Om de tycker att drinken är tillräckligt god och intressant blir man kvalificerad till det nästa steget där man får komma till deras valda lokal i staden och därefter tillsammans med de andra kvalificerade tävlande göra sin drink och ännu en gång låta den provas och bedömas av en jury.

Det är ifrån denna scen där de svenska finalisterna tävlar mot varandra i hopp om att få kvala in till nästa steg som är den skandinaviska tävlingen.

Vincent Johansson skrattar när han berättar om hur nervös han var i den svenska deltävlingen. Det var lottning om vem som först skulle få kliva in i baren och möta domaren, de andra tävlande och andra åskådare som kommit för att få ta del av tävlingens spänning.

Under enorm tidspress ska barens sättas i ordning och alla ingredienser man förberett till sin drink ska plockas fram och ställas upp. Under tiden man gör sin drink ska historien bakom den berättas. Alla moment man gör kan man plocka eller förlora poäng ifrån. Allt ifrån hur man jobbar, hur man presenterar sin drink, om man får sin publik att skratta och känna sig roade till så klart det viktigaste, hur drinken smakar.

Vincent berättar sin historia och tolkning av drinken och hur starkt han förknippar den med Frankrike, och hur Frankrike i sin tur förknippar honom med färgen grönt. Varför just färgen grönt var lite oklart, men kanske kunde det ha att göra med alla de vinrankor man så lätt förknippar med Frankrike. Men förutom att drinken skulle vara grön så var han väldigt fokuserad i sin historia om hur fascinerad han är av köket och hur köket på så många vis ligger före baren i kunskaper och metoder att jobba med smaker och råvaror. Med flera frågor och svar och goda råd och tips om hur man kan få fram önskad textur, färg och smak från hjälpsamma kockar blev Vincent Johanssons resultat en skakad drink gjord på Merlets cognac, Merlets Triple sec, färskpressad citron, sockerlag, äggvita och en shrub gjord på champagnevingrett och färsk dragon.

Efter mycket experimenterande, tid att vänta tills shurb:en fått sätta sig och en större mängd sprit och likör blev resultatet tillslut en skakad kreation serverad i ett kylt glas på fot med en mild men tydlig doft av ört och krydda smeker drinken gom, tunga och hals där cognac och syrlig krydda lindas in likt silke av äggvitans bindande textur.

Drinken fick namnet The French Dragon. På toppen garneras drinken av en hemgjord karamell gjord på grön Chartreause.

The French Dragon

Förutom sin egna twist på den klassiska Sidecar:en ska också en egen kreation göras där kraven är att man använder valfri smak av Merlets likörer på antingen persika, hallon eller jordgubb. Till det få man välja bassprit av antingen Sipsmith´s Gin, Ocho Tequila eller valfri rom. Därefter är valet av smaker, tillredningssätt och presentation helt upp till den tävlandes egen fantasi.

Vincent Johansson gjorde till sin signaturdrink en kreation på Ocho Tequila, Merlets persikolikör, en hemgjord puré av konserverade och färska vitpersikor, citronjos, socker och en topp av champagne.

Denna drink döpte han till First Bellini.

Nöjd med sin insats men lite småsur för de små missar Vincent gjorde i sin presentation kunde han bara låta de andra tävlande få visa sina kreationer och därefter få redan på vem som tog hem en finalplats. Men med en stor lättnad, glädje och stolthet släppte all nervositet när hans namn ropades upp som en av de som gått vidare.

Men titeln som svensk finalist fick han bara behålla i en veckas tid innan tävlingen tog med honom och hans svenska motståndare Mattias Skoog till Köpenhamn där den skandinaviska finalen skulle hållas.

De var totalt sex stycken tävlande och nervositeten var om möjligt ännu värre än den svenska finalen.

Också här lottades startordningen, men denna gång blev Vincent sist.

Efter att ha sett de andras presentationer och de fantastiska kreationer från hans motståndare bultade Vincents hjärta och chansen att vinna var omöjlig att förutspå. Efter att först tredjeplatsen utnämnts och andraplatsen blivit tagen av hans svenska motspelare Mattias Skoog var Vincent övertygad om att förstaplatsen inte skulle gå till honom. Men med de uttalande orden att den skandinaviska vinsten gått till Vincent Johansson utbröt han i ett glädjande vrål.

Efter en intensiv resa från en anmälan som lämnades in tre timmar försent och från den svenska finalen till vinnare av den skandinaviska tävlingen kan vi nu inte annat än gratulera Vincent Johansson för hans vinst och önska honom ett stort lycka till i finalen som kommer att hållas i Merlets destilleri i Cognac, Frankrike i januari 2015 där förstapriset, förutom äran och äventyret i sig blir en resa till den cocktailomspunna staden New Orleans, USA.

På den sedan i våras nyöppnade baren Miss Clara finns både drinken The French Dragon och den skandinaviska mästare Vincent Johansson på plats. Missa inte att gå förbi för ett provsmak och lyckönskningar till att han plockar hem titeln som den europeiska mästaren i The Sidecar Competition 2014.

De flesta som är med och tävlar i olika drinktävlingar är bartenders eller andra som jobbar i spritbranschen. Men det är fritt fram för vem som helst att skicka in sitt bidrag.

 

Vincent

 

 

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>