Hem / Mat & Dryck / After Work / Pharmarium

Pharmarium

1500-talets första apotekare i nytt liv med örter från då och kunskap från idag i fantastisk kombination!

Vår underbara sommar har nu fått sina sista dagar räknade och en varm höstsol är det som värmer oss på vägen till skola och jobb.

Jag som alltid tyckt om skolan och tyckt om allt det mysiga med hösten blev ju en av de så många fan att älska Harry Potter och hans äventyr med vänner och fiender på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. En fantastisk saga som i alla fall fick mig att bli lite extra peppad för skolan, framförallt kemilektionerna, även om jag nu inte var så speciellt bra. Men trots det var det någonting magiskt att få stå och experimentera med vätskor och provglas.

Så vilken bar skulle passa bättre att besöka denna vackra höstdag i september än den nymoderna apotekarbaren Pharmarium på Stortorget i Gamla stan.

Pharmarium öppnade sina dörrar i mitten av sommaren 2013. Den är belägen på det vackra Stortorget nära slottet i Gamla stan. Med sin gedigna historia som den första apotekaren i vårt svenska land med anor tillbaka till 1500-talet slut.

Med en inredning av hur ett klassiskt nästan Harry Potter-likt apotek skulle sett ut ser det också ut i denna vackra lilla lokal som smyckas av en stor bar fylld med mixiologiska verktyg för att kunna ta fram smaker och essenser på imponerande sätt.

Drinkarna är inbundna i ett stort tjockt läderfodral. Ingredienserna är många och flera utav dem är av örter, medicinalväxter och hemgjorda syrups och lager.

Den första drinken att prova fick utan tvekan bli Gin & Tonic. Denna serverad på härligt blommig gin från Sipsmith. Men den största spänningen och förväntningen var att få testa deras egna hemgjorda tonic. Denna gjord på de klassiska ingredienserna som kinabark. Men här smaksatt med Aloe Vera och rosmarin. Tonic:en är gjord likt en syrup så det krävs bara några få centiliter för att sedan spädas ut med soda.

Drinken serveras i ett Highball-glas med härligt runda isbollar och garneras med ett torkat grapehjul.

Till färgen är det helt i bärnsten och doften är frisk och fylld av arom. Smaken är så härligt blommig och mild och även om måttet av Aloe Vera är litet så slår den tydligt igenom och förgyller gom och hals med välbehag och lämnar en lätt eftersmak av bitter grape. Denna var i särklass en av de bästa Gin & Tonic:s jag druckit och en fröjd av få avnjuta efter allt hantverk och engagemang som ligger bakom den.

Kvällens bartender är Heather Yau Carlson. Hon har jobbat på Pharmarium sedan några månader tillbaka tillsammans med barchefen Anders Sandberg som varit med från öppningsdagen. Just nu jobbar han flitigt att få fram höstens nya lista som beräknas vara klar till mitten av oktober, vilket inte får missas.

Men för denna gång får de bli en drink ifrån den nuvarande listan, som verkligen håller ett högt mått av spännande ingredienser och blandningar så förväntningarna på den nya listan är stor.

Den andra drinken att prova och avnjuta fick bli The Vervain. Denna gjord på klassisk svensk akvavit, Amer Picon (en lite bittrare aperitif), smultron, järnört, absint, bitter och lime.

En skakad kreation serverad på is i en flaska med form påminnande om en gammal medicinflaska. Men en slående doft av smultron fylls näsan av välbehag och nyfikenhet. Smaken är av tydlig smultron med en lätt övergående mild ton av anis som långsamt växer fram och förgyller hela munnen. Drinken smakar som en härligt god karamell som aldrig blir varken för söt eller för syrlig. Ett självklart val för den som vill få en liten nostaligitripp tillbaka till sommaren och de stunder man stannade vid grusvägens dike för att smultronplockning på strå. Men för att riktigt uppskatta drinken borde man nog också ha en lite förkärlek till lakrits då absintens smak kan efterliknas till det.

Två drinkar fick sätta stopp för kvällens besök. Men nästa gång får bli för en middag då all mat som serveras har tagits fram för att matcha perfekt till drinkarna. Så varje drink har sin alldeles egna maträtt att äta till. Precis som drinklistan var också de matchande maträtterna vackert komponerade med spännande råvaror dominerat av mycket ört, medicinska växter, fiskdjur och gris.

Oavsett om nu Harry Potter och hans fiktionära historia fascinerar alla så gör garanterat Pharmarium djupt intryck för alla som uppskattar konsten att mixa, blanda och komponera med inspiration efter gamla böcker om örter och växter med resultat av fantastiska smaker i vacker, nästan magisk miljö som skapas och serveras av ett charmigt barteam som lyft fram denna gamla apotekarlokal till en ny glansålder i vårt tidiga 2000-tal.

 

 

 

Bartender Heather Yau Carlsson

Bartender Heather Yau Carlsson

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>