Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Brasseri Godot

Brasseri Godot

En östermalmspärla med mycket cocktailhistoria och smak!

Baren till ära för denna vecka fick bli en riktig cocktailklassiker, Brasseri Godot. Denna härliga lilla Östermalmspärla tar sig tillbaka sedan år 2001 och har verkligen varit en betydelsefull bar för Stockholms cocktailliv. Genom åren har det stått flera stora och betydelsefulla svenska bartenders som hjälpt till att förändra och utveckla vår moderna cocktailhistoria.

Godot var de första att börja experimentera med olika puréer och likörer som slog igenom stort, inte bara i brasseriets bar utan också i resten av Stockholm.

I drinklistan finns deras egna moderna klassiker, drinkar som varit med sedan den första drinklistan och som fortfarande är eftertraktade av deras trogna stamgäster.

Drinklistan i sig är i särklass från hur vi brukar se dem. Brasseri Godot bjuder på en drinklista med mycket charm och karaktär. Dess förstasida består av flera nummer som ligger utspritt inom fyra hörn av fyra smaksatta pelare bestående av syrligt, läskande, fruktigt och spritigt.

Den numrerade framsidan är kort och gott en karta som gjorts av barens bartendrar för att hjälpa gästen att lättare kunna hitta sin favorit i drinklistan. På insidan av drinklistan blir det än mer tydligt och enkelt för gästen att välja drink då de använt sig av systembolagets klassiska symboler för smak och karaktär. De visar till och med ett uppritat glas per drink för att man som gäst ska kunna välja drink efter favoritglas.

Väl i drinklistans innehåll finns trettio olika drinkar, några utav dem nya och många utav dem äldre.

Henrik Baecklund som är kvällens bartender berättar om hur drinklistan såg ut när han började där för ungefär fem år sedan och att den då bestod av nästan åttio drinkar, men att de nu valt att skala ner den. Så istället för alla deras klassiker så hittar vi nu ett par utav dem. Bland dem Very Berry, Drew Berriemore och Godot Crusched. Men den som blev att provsmaka blev drinken Gin och Yang.

En härligt nästan citrongul drink serverad i cocktailglas med sprudlande doft av frukt, fräscht och syra. Smaken efterliknar en härligt syrlig karamell där fläder, färskpressad citron, gin, ingefära och lychee möter varandra. En god drink med mycket intensiv smak och karaktär.

I ett lugnt och skönt sippande på drinken fastnar blicken på deras signaturvägg målad av konstnären Erik Eriksson. En vägg man för hand ritade hus, flygplan och kyrktoppar i svart penna mot vit bakgrund. En onekligen fascinerande målning som inte gör sig glömd efter att man sett den. Den är så intensiv att resten av inredningen inte riktigt spelar någon roll då den slukar upp hela rummet med sina hustak och detaljer.

Den andra drinken att testa fick bli en lite nyare kreation, Lipstick No 10.

Denna gjord på Tanqueray 10 gin, citronbitters, råsocker och den härliga viollikören Créme Yvette. Drinken rörs i glaset och serveras på is och med en ordentligt zestad grapefrukt på toppen. Färgen är av bärnsten och under drinkkartan och systembolagets markerande symboler så ska den vara väldigt spritig. Doften är god och blommig. Smaken förvånar då violen slår så intensivt genom drinken. Med blommor och tydlig citrusbitter som förstärks av grapezesten och mild välbalanserade gin som lyfter violen blir drinken som en lite spritigare violkaramell.

Två goda drinkar i en skojig och kreativ drinklista till rätt intetsägande men ändå skönt gungande musik gjorde denna annars blåsiga och rätt kalla sommarkvällen till varm och trevlig. För den som ännu inte hittat till denna klassiska lilla östermalmspärla på Grev Turegatan borde snart hitta sig hit och njuta av gamla, lite yngre och nya cocktailklassiker i baren på Brasseri Godot.

 

Brasserie Godot

Brasserie Godot

 

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>