Hem / Kropp & Själ / 10 tips -Hur du blir en Ironman

10 tips -Hur du blir en Ironman

Ironman. Det ska man väl klara, eller? Simma 3,86 km i öppet hav först. Det är som att hoppa ner i Nybroviken och simma utmed hela Strandvägen, utmed Djurgårdsbrunnsviken och ut Djurgårdsbrunnskanalen. Därefter 180 km cykling. Hoppa på cykeln vid Stureplan och cykla till Gävle. Piece of Cake! Ja men så tar vi och avrundar det hela med ett Marathon, vad sägs om det? Det vill säga 42,2 km löpning. Sen är det klart!

Ironman anordnades för 3e året i rad i Kalmar den 16 augusti. Jag var där. Om jag är en Ironman (woman)? Nej, att vara support räcker bra för mig. Och det är ett hårt jobb ska ni veta. Mest som förstående anhörig ett helt år inför en Ironman, men också under själva tävlingsdagen. Det ska hållas reda på tider, underhålla barn så de håller humöret uppe, hitta rätt plats att heja ifrån, hitta uteservering i anslutning till loppet för vätskepaus, dvs ett glas vin till mammorna, och festa till det med läsk till barnen. Ja, ni hör ju! Det är en lång dag. Starten går kl 7 på morgonen. Eliten trillar in i mål efter 8 timmar, de bästa ”amatörerna” (dvs de som har vanliga jobb, missvisande att kallas för amatör) efter 9-10 timmar. När 15 timmar har gått börjar s k ”Heroes Hour”, vilket är en folkfest i sig, där de som gått i mål och alla andra supportrar samlas vid upploppet och hejar på de sista att hinna i mål innan snöret sätts upp efter 16 timmar. Vinnarna av tävlingen står på upploppet ihop med kommentatorerna och hejar på de sista, där en del till och med kryper in i mål! Kommer man i mål efter 16 timmar är man ingen officiell Ironman. Det är hårt.

Så varför ska man göra en Ironman? Gift med en Järnman x5 och som trogen påhejare snappar man upp ett och annat. Har även frågat ett par Järnmän, som ni kan läsa om nedan, vad som motiverar dem att år efter år lägga till en Ironman på CV:t och samlat ihop de bästa tipsen till de som funderar på att göra en.

  1. Disciplin. Att ta i hand på utmaningen att göra en Ironman är inget att rekommendera utan lite research. Det krävs att du har disciplin och genomför dina träningspass efter din ambition. Här finns inte utrymme för ursäkter, soffhäng och spontana utekvällar. Ett glas eller två till maten kan gå, beroende på hur känslig man är dagen efter.
  2. Teknik. För att ta sig igenom distanserna utan att kollapsa, vill det till att du snålar på energin. D v s spara på krafterna genom rätt teknik. Utan att snöa in på för mycket triathlon-termer ska du kort och gott tänka på följande; Ha en strömlinjeformad kropp på simningen med långa, starka men avslappnade armtag när du crawlar. Hitta en bekväm s k tempo-position på triathloncykeln, samt ha en bra hållning och frekvens på löpstegen. Ta tekniklektioner i dina svaga grenar och lyssna på proffsen för att utvecklas.
  3. Effektiv träning. För att få ihop livspusslet är det en bra idé´att vara tidseffektiv med dina träningspass. Extra viktigt för de som har familj och vill behålla kvalitetstid med barn och respektive. Går det att springa till/från jobbet vissa dagar? Gå upp en timme tidigare och cykla en omväg till jobbet om det är för kort distans. Har du möjlighet att styrketräna på lunchen någon dag i veckan? Ett teknikpass på din svaga gren en kväll i veckan efter nattning av barnen? Kan du offra en sovmorgon på helgen till att gå upp i ottan för att få till ett långpass?
  4. Motivera i grupp. Som ni förstår kan det kännas tufft vissa dagar att disciplenerat genomföra nödvändiga monsterpass. Då är det bra att vara fler som sporrar varandra. Gå med i en Triathlonklubb eller skapa en egen för att hålla motivationen uppe.
  5. Värva en vän. Antalet startande på Ironman-distansen i Kalmar har ökat från ca 500 år 2008 till över 2000 år 2014. Intresset för Triathlon ökar för varje år. Uppmärksamheten i ett sällskap riktas ofta kring frågor till Järnmannen och många blir inspirerade att göra det många ser som ”omöjligt”.
  6. Stöd från familj/vänner. Stöd hemifrån är A & O säger Mikael Nelker som gjorde sin 7e Ironman i år och det håller nog de flesta med om. Se till att träningen inte blir på bekostnad av familjens tid tillsammans. Så gott det går.
  7. Skaffa en coach. För somliga kanske det räcker med vänner och träningsgrupper för att bevara motivation och disciplin. Känner man att det inte räcker och man vill utvecklas maximalt kan man anlita en coach som gör träningsprogram åt dig och följer upp utvecklingen varje vecka. Fördel- risken att hoppa över ett pass minimeras. Nackdel- dyrt och möjligheten för spontana vinkvällar elimineras förmodligen om du har ett monsterpass dagen efter. Beror på hur man ser det och vem man frågar.
  8. Träningsschema. Ett realistiskt, strukturerat och målinriktat träningsschema efter dina förutsättningar behöver du för att träna inför en Ironman. Gör de månadsvis och veckovis. Finns färdiga exempel att utgå ifrån. Läs lite tidningar i ämnet och Googla dig fram. Inspireras av likasinnade eller skaffa en coach.
  9. Målbild. Är du nöjd om du lyckas genomföra en Ironman eller vill du komma i mål på en viss tid? En dröm om att komma till Kona, Hawaii där VM i Ironman hålls varje år? Se till att sätta realistiska mål efter dina förutsättningar. Jämför man sig med eliten som lägger 30 timmar/v, om man själv har ett tidskrävande jobb och familj blir det svårt att bli lycklig tror jag. Kommer förmodligen att bli på bekostnad av det ena eller andra, så sätt ett realistiskt mål.
  10. Ironman som Livsstil. ”Triathlon är en skön livsstil” säger Roger Boström, grundare av Triathlon Sweden, som har 5 Ironman i bagaget. Ironman är en livsstil och det ska man nog vara beredd på när man ger sig in i den världen. Träningen och kosten man håller inför en Ironman är hälsosam även om själva loppet kommer få din kropp att skrika efter dropp. Men det är ju bara en dag på ett år. Det kan det väl vara värt?

 

Mikael Nelker, 36, Aktiemäklare
Familj: Sambo, två barn (6 resp 4 år)
Arbetstimmar/v: 55h
Träningstimmar/v: 8-12h
Antal Ironman: 7 st, PB 9:27
Ambition med Ironman: Tillhöra toppskiktet i min ålder, i världen som amatör.
Varför göra en Ironman? Varför inte?
Tips till de som vill göra en Ironman? Du bör ha tränat minst 2 år inför en Ironman, klara ett Vansbro sub 50 min, Vättern sub 10h samt Lidingö sub 2:45 annars skulle jag inte rekommendera det. Stöd hemifrån är A&O.

Läs Mikaels blogg på Runners World här, följ honom Instagram här.

 

Roger Boström, 44, VD för NF Fleet och Grundare av Triathlon SwedenRoger Boström
Familj: 2 barn (9 och 10 år)
Arbetstimmar/v: 50-55h
Träningstimmar/v: Lågsäsong ca 7-8h, från maj ca 12-15 h/vecka
Antal Ironman: 5 st, PB 9:51
Ambition med Ironman: Kvala till Hawaii och utvecklas i respektive disciplin. Triathlon är en skön livsstil.
Varför göra en Ironman: Kul att ”bocka av” en Ironman. Det är inte så jobbigt som de flesta tror om man har förberett sig.
Tips till de som vill göra en Ironman: Träna kontinuerligt de tre grenarna och anmäl dig till en tävling. Starta genom att besöka Triathlon Swedens hemsida och bekanta dig med sporten här.

 

Kuriosa Ironman Kalmar

Tävlingens alla platser och arenor ligger inom promenadavstånd. Det råder en familjär och vänlig stämning i stan och eftersom tävlingsområdet ligger centralt är det aldrig långt till kaféer och restauranger. Den första IRONMAN i Skandinavien arrangerades i Kalmar den 18 augusti 2012. Simbanan går i Östersjön, cykelbanan går via den ca 6 km långa bron över till den populära turistön Öland och löpbanan går genom de centrala delarna av Kalmar med målgång på Stortorget.

IRONMAN Kalmar har 50 kvalplatser till IRONMAN World Championships i Kailua-Kona på Hawaii. Källa: Ironman.com

 

Dela gärna länken genom att gilla och kommentera om du vill utmana en vän, känner igen dig eller bara tycker att den är värd att delas. Det uppskattas 🙂

 

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>