Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Sjöfartshotellets Roof-Top-Tiki-Bar

Sjöfartshotellets Roof-Top-Tiki-Bar

Låt dig förföras av smakexploderande cocktails, skön musik och en fantastisk vy över vår vackra stad!

 

För alla som fått sol i tankar och sinne och drömmer sig bort om mer då semestern kanske råkade infalla under våra knappa plusgrader och molniga dagar men inte har möjligheten att ta en sista-minuten resa bort till de karibiska öarna för att komma ifatt sin bränna och hamna i rätt stämning av sommaren närvaro kan nu enkelt få åtminstone illusionen uppfylld.

Med en enkel promenad från vårt vackra stureplan kan man styra sin kosa strandvägen genom gamla stan och förbi slussen. Därefter ta hissen upp till takvåningen på Scandic´s Sjöfarthotell och besöka deras Tiki-bar. I samma stund man tagit sig igenom den grå och rätt trista hotellkorridoren kommer man genast i stämning av skön avslappnad reaggeliknande musik. Palmer och andra exotiska växter pyntar det lilla taket. Men den kanske mest i ögonfallande inredning är takets väggar som bjuder på en utsikt över vattnet och förbi Gröna Lund och alla andra fantastiska hus, byggnader och skepp som vackert smyckar ut hela Djurgården.

Då taket är ganska litet och gästerna många kan det bli svårt att hitta någonstans att sitta. Men alla gäster är så avslappnade, nöjda och fyllda med ro och glädje så om man frågar dem om de kan dela med sig av lite sittplats säger de nog inte nej.

Baren är charmigt uppbyggd och det råder inga tvivel om vad det är för drinkar man ska beställa när rom och härliga citrusfyllda likörer tar upp större delen av barhyllan. I typiska karibienskjortor och sommarhattar står glada bartenders och serverar drink efter drink.

Cocktaillistan är lång och sådär härligt typiskt tiki-förvirrande med drinkar och bilder utplacerat lite varstans på listan. Jag hittar många klassiker där de flesta självklart har rom och färska frukter i sig.

Efter att ha granskat listan en stund bestämmer jag mig för den klassiska drinken Mai-Tai som fick sitt genomslag år 1944 i Oakland, USA, skapad och framtagen av den legendariska Tiki-kungen Trader Vic. Receptet här är däremot inte detsamma som originalet utan denna framtagen av Tiki-takets barchefen och egna tiki-kung, Sebastian De La Cruze. En bartender som helt lagt sitt fokus på Tiki och allt vad det innebär. Så att testa hans spinn på denna odödliga klassiker blir väldigt spännande och intressant.

Drinken har han gjort på två olika härligt lagrade rom, den ena som är en oemotståndligt god lagrad rom från Jamaica och den andra också den lagrad från Martinique. Förutom rom finns också en orange curacao som är en likör med sitt ursprung från curacaoöarna gjord på frisk citrus. Drinken fulländas med nypressad lime, ett hemgjort rockcandy (som är ett sockerlag gjort på bränt socker) och en hemgjord orgeat som enkelt uttryckt är en syrup gjord på mandel.

Drinken serveras i en klassisk Tiki-cup och garneras med tropiska frukter. Som vanligt är det svårt att säga hur färgen ser ut då den serveras i en kopp. Men den typiska färg den brukar få är en intensiv blandning av nyanser från gult, orange och rött. Eftersom den är gjord efter snarlika ingredienser så kan vi utgå från att den nog har samma färg. Vidare är det alltid lite svårare att känna någon doft när man ska lukta ifrån koppar, framförallt när drinken hamnar rätt långt ner i koppen. Men man känner tydliga dofter av färska frukter som beklär drinken.

Drinkens smak är däremot alldeles perfekt. Man känner tydligt smaken av länge lagrad rom som här får blanda sig med jos och smaker från hela det karibiska skafferiet. En drink som garanterat kommer uppskattas av alla som vill känna smaken av härlig kvalitetsrom, men gärna få den inlindad i något lite sötare. Man kan nog nästan beskriva den som ett riktigt vuxengodis.

Andra drinken att testa blev också den en välkänd klassiker, Navy Grogg. Denna skapad och framtagen a Trader Vic´s främsta konkurrent, Don the Beachcomber.

En av de onekligen så lustiga men roliga särdrag med Tikin är alla de namn man hittar. Inte bara namnen på historiskt stora Tiki-fantaster, utan kanske främst på drinkarnas namn. Missionarys Downfall, Jungle bird, Zombie, Leap Frog och Three Dots and a Dash är bara några utav dem. Man kan nästan föreställa sig hur roligt de hade när de valde ut namnen till sina mästerverk.

Men för att fortsätta om den andra drinken att prova, Navy Grog med sin historia som också den sträcker sig tillbaka till 40-talets tiki-era.

Drinken serveras här på en härligt lagrad jamaicans rom, färskpressad grapefrukt, färskpressad lime, någon oidentifierbar honungsmix, en topp av soda och med en liten slutkläm med overproofed rum (alltså en rom med lite högre procenthalt än normalt) för att riktigt ge drinken extra kropp och karaktär.

Den här drinken serverades däremot i ett större rocksglas. Även om tiki-koppar är tjusiga och fantasifulla tycker jag ändå bäst om glas, kanske allra mest för att man kan se drinken i sin fulla prakt. Också denna doftade friskt av tropiska frukter. Den smakade precis som man vill att den ska smaka, fruktigt, lite sött men med tydlig karaktär av välvald rom.Så för alla som vill ta sig bort till i alla fall till en annan del av Stockholm borde verkligen testa denna bar. Under en varm skön sommarkväll har den allt man vill ha, sol (när den väl tittar fram förstås), skön och avslappnande musik, förföriska cocktails och en slående utsikt över vår vackra stad!

 

Sjöfart

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>