Hem / Skönhet / Rynkor? Skydda din hud i sommar….. vinn solskyddspaket från EVY värt 567 kr!

Rynkor? Skydda din hud i sommar….. vinn solskyddspaket från EVY värt 567 kr!

Yes, blame it on the sunshine. Rynkorna alltså. Solen är en av de faktorer som gör att vår hud åldras mest. Sverige ligger i topp när det gäller antal fall i hudcancer per capita. Vill du undvika rynkor och solskador ska du hålla dig i skuggan och använda kläder som skydd. Om du absolut måste sola gäller Spf 15 eller högre. Men hur skyddar du dig tillräckligt? Vi guidar dig i vad du bör tänka på för att sola säkert och hålla huden rynkfri.

Hudcancern en av de snabbast ökande cancerformerna i Sverige. En av orsakerna är att vi solar mer. Vi åker på fler solsemestrar än någonsin – gärna mitt i vintern när vi är som blekast – där kastar vi oss ut i den thailändska solen i timmar. Skandinaver är inte skapta för att vistas hela dagarna i stark sol och därför måste vi vara extra försiktiga när vi åker utomlands. Samtidigt är det ju så härligt att vara ute! Vi ska inte glömma att solen är livsviktig genom att den ger oss D-vitamin. Under sommarhalvåret räcker 15-30 minuters solexponering per dag för att uppnå dagsbehovet av D-vitamin. 

Vad är viktigast – krämen eller tiden i solen?
Både och. Solskyddsfaktorn gör att du kan vistas längre i solen, men bara för att du har en högre faktor innebär det inte att du kan vara 50 gånger så länge i solen eftersom faktorerna bara skyddar en viss tid. Det är därför man ska återsmörja, i synnerhet om man badar etc. Ett stort problem är också att vi tar för lite kräm. Frågan är om det ens är möjligt att ta så mycket som det som rekommenderas? Enligt hudläkare tar vi bara 1/3 – 1/4 av den mängd vi bör ta. Det är inte så konstigt, för rekommenderad mängd för en vuxen helkroppsinsmörjning är cirka 40 ml kräm. Med insmörjning varannan timme, samt efter bad, räcker en flaska inte länge. Då ska en vuxen person som åker på badsemester i två veckor använda cirka 120 ml x 14 dagar = 1,7 liter eller 11 flaskor på 150 ml!

Hudföryngrande behandlingar och sol
Vad gäller när man har gjort en hudföryngrande behandling, t ex kemisk peel, IPL eller laser? Man ska alltid vara extra noga med solskydd efter en behandling. En regel som gäller vid hudföryngring eller hårborttagning med IPL är att du aldrig får vara solbränd eller ha solat inför en behandling. Efter din behandling ska du undvika sol i minst 2-3 veckor. Risken finns att du annars kan få en hypopigmentering. Efter 2-3 veckor ska du börja använda din vanliga solskyddsfaktor runt 30. Är det en kraftigare peel där du har ömsat skinn och inte bara torrfjällat, ska du undvika solen i 6-12 månader. 

UVA-strålarna är de som skadar
När du köper kräm ska du titta så att den skyddar mot både UVB och UVA. UVB-strålarna är de som gör att du blir röd. De flesta solskyddskrämer skyddar mot dessa. Viktigt att veta är också att Spf-faktorn på solskyddskrämer endast anger UVB-skyddet. Och som konsument är det näst intill omöjligt att veta hur väl krämen du köper skyddar mot UVA. Enligt lag behöver solskydd bara innehålla 33 procent skydd mot UVA i förhållande till angiven skyddsfaktor för UVB.  Men det är UVA som är de farliga strålarna och de går även igenom glas. Man kan också säga att man på ett sätt lurar sig själv genom att använda solskydd. Genom att huden inte blir röd (hudens varningssignal) så stannar vi längre än vi bör i solen och skadas av de lömska UVA-strålarna. På senare tid har flera studier visat att UVA-strålningen, som tränger in djupare i huden än UVB, bildar fria radikaler. Detta skadar DNA och bryter ner kollagen och elastin i bindväven som ger huden en elastisk struktur. Följden är att det bildas rynkor. 

Hur hög solskyddsfaktor ska jag ha då?
Idag finns det nästan inte lägre solskyddsfaktor än 10 att köpa på den svenska marknaden. Och det är bra – spf 10 ger ett bra skydd. Dock är det faktiskt inte en så stor skillnad på de högre faktorerna när det gäller skydd. En kräm med spf 20 ger 95-96 procent skydd, en med spf 30 ger 97 procent skydd och en med spf 50 ger 98 procent skydd… Kanske är alla olika spf-faktorer bara ett sätt för kosmetikabolagen att sälja mer?

page2image8784Vad finns det för alternativ om jag inte vill sola men ändå se brun och fräsch ut?
Brun-utan-sol-krämerna är idag faktiskt ett riktigt bra alternativ. Många av dem luktfria och man blir inte ojämt orange som förr i tiden. De varumärken som säljs på salong eller hos hudterapeuter är i regel av högre kvalitet. Exempel på några märken är That’so eller Vita Liberata. Även Spray Tanning (man sprayar på en solbränna) växer snabbt och här är resultaten mycket bättre än för 10 år sedan – både vad gäller resultat och vad produkterna innehåller. Face+ och That’so är båda italienska varumärken som vi gillar.

06

Acadermias 6 tips för hur du skyddar din hud

  1. Undvik solen mellan kl 11-15 då den är som starkast och farligast.
  2. Utgå ifrån din hudtyp och undvik alltid att bränna dig. Det är brännskador som leder till rynkor, fläckar och hudcancer.
  3. För att din solkräm ska fungera krävs att du smörjer in dig rikligt och för att bibehålla effekten ska du smörja in dig med ett par timmars mellanrum.
  4. Hatt, kläder, skugga och solglasögon är bra skydd i kombination med solskyddskrämer
  5. Barn är extra känsliga så var extra noga med solskydd och inget under spf 30. Allra bäst är så kallade UV-kläder för de små.
  6. Tänk total solexponering. Din hud känner ingen skillnad på när du ligger ner på en strand eller om du tar en skön promenad i solen till jobbet.

Vinn en uppsättning EVY solskydd värt 567 kr!
Evy är en ny (svensk!) revolutionerande solskyddskräm med unikt patent. Den tränger ner i huden och försvinner inte på samma vis som vanliga krämer som man ”badar eller torkar av”. Den är dubbelt så dryg, parfymfri samt helt utan parabener och nanopartiklar. Aerosol-flaskan garanterar en bakteriesäker produkt som håller sig som ny tills flaskan är slut. Och viktigast av allt – det unika patentet ger högsta skydd mot UVA i förhållande till angiven solskyddsfaktor för UVB (90 procent).

Nu har du chans att vinna ett kit med solskydd 10, 20 och 30 till sommaren värt 567 kr! Svara på frågan: Vad är viktigast när du väljer solskydd? Maila till catarina@acadermia.se senast 25 maj. Vinnaren presenterar vi här på Stureplansguiden den 26 maj.

Evy_Print_2_lowres

SG-ambassadörer Skönhet

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>