Hem / Mat & Dryck / After Work / Bistro Jarl

Bistro Jarl

Denna veckas bar att besöka fick bli en av Stureplans urbarer, en bar som för mig alltid har funnits där, Bistro Jarl. Denna klassiska och vackra bistro med sitt höga tak i vacker utsmyckning. Det är en lugn och disig kväll i vårt sköna April. Regn duggar långsamt ner från himlen och lämnar gatorna tomma. Inne på Bistro Jarl står baren tom. Jag och mitt sällskap är än så länge de enda gästerna i baren. Jag passar på att fråga bartendern, som också är Bistro Jarls barchef, Robert, lite om deras drinklista. Han berättar att de tidigare alltid haft väldigt stora drinklistor med många drinkar att välja bland. Men att de nu valt att gå i annan riktning där de istället vill hålla listan kort och istället jobba med fria händer. Alltså där man låter bartendern få skapa fritt utifrån riktlinjer man som gäst ger för att det ska passa just en egna smak och önskemål.

På första sidan av menyn hittar vi deras egna kreationer. Den ena drinken att prova är för mig det självklara valet Trip to Havana, skapad av deras andra bartender Danko Maksimovic. Denna drink gjord på rom, lime, äpple och ett socker av kanel. Den är frisk och fräsch och härligt välbalanserad där tonen av kanel inte tar över för mycket utan släpper fram den friska sköna syran ifrån färska äpplen.

Den andra drinken att prova står först på menyn, Bistro Sour. Denna gjord på calvados, fläderlikör, viollikör, socker, citron och lavendelbitters. Drinken doftar fantastiskt av mild viol och lavendel. Smaken är intensiv och bjuder på ett kalas av smakkompositioner. Violen är mild och god och lindas in så fint av flädern och den friska syran från färsk citron. Mild bitter hindrar drinken från att bli för söt och lämnar den istället välbalanserad där alla smaker slår i genom och förför näsa och gom.

På nästa sida hittar vi blandade klassiker från världens alla håll och årtal. Däribland hittar vi den fantastiska och urgamla drinken Martinez tillsammans med nyskapade blivande klassiker.

Kvällen fick dessvärre ta slut här. Men till mitt nästa besök blir det fler drinkar, då med fria händer från dessa skickliga bartenders. Men jag råder starkt till en cocktail nästa gång ni besöker det alltid så ståtliga Bistro Jarl. Prova Bistro Sour, denna violdelikatess som får en att glömma det regniga vädret utanför och istället drömmas bort till sol, sommar och nyplockade blommor.

Trip to Havana & Bistro Sour

Trip to Havana & Bistro Sour

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>