Hem / Mat & Dryck / After Work / Miss Voon

Miss Voon

Efterlängtad att få testa blir det äntligen dags för Miss Voon´s nyöppning. Med ett ordentligen blåsväder i väntan på våren känns värmen i restaurangen och doften av friska asiatiska smaker total. Baren står kvar där den stått sedan öppning, precis vid fönstret i sin egen lilla inbjudande hörna innan man kliver in i matsalen. I baren för kvällen hittar vi Elias Wennberg. Han berättar om den nya drinklistan och kreatörerna bakom den, och om jag får säga själv så blir kraven höga när barchef Boudy Ghoustin och kollegan Heather Yau varit med i kreationen.

På första uppslaget finns de nya drinkarna. Alla låter de oemotståndligt frestande, men med en viss förvirring i drinkbeskrivningarna. Även om jag läst om asiatisk dryck och primörer är det svårt att hålla isär alla namn och begrepp. Men lite tolkningshjälp från Elias fick drinken Nomou bli första drinken att prova. Denna med bourbon, citronjos och yuzusyrup. Yuzu är en citrusfrukt med sitt ursprung från östasien. Till smaken är det en blandning mellan grapejos och mandarin. Drinken serveras i en take awaykopp med blått motiv. Detta med matchande lock vilket gör det omöjligt att försöka utvinna både doft och färg. Nyfiken och spänd tar jag den första sippen genom sugröret. En fantastisk och härligt välbalanserad drink når mina läppar och smeker hela min gom. Tydliga toner av röd varm citrus med en rund fin och len eftersmak av bourbon. En rolig notering med drinken är att kopparna från början är vita och att det är bartendrarna själva som klistrar dit etiketterna på alla koppar, dessutom får man ta med sig den själv! Min fick en plats i köket!

Andra drinken att testa på listan blev Nikon No Old Fashioned. Denna på Nikka Whisky 10 år, plommonsyrup och Angostura bitters. Nikka är en japansk whisky. Alkoholhalten på denna är något högre än standard, men med en mild smak och sköna toner av torkad frukt och nöt. Tillsammans med deras hemgjorda plommonsyrup blir drinken varm och rund med härlig och välbalanserad smak. Drinken serveras i en klassisk asiatisk kopp med vackra motiv. Kyld med en stor isbit och smyckad med guld och frisk zest av apelsin blir drinken nästan oemotståndlig. Hungrig av all god doft som sträcker sig från restaurangen blir det dags för deras hamburgaren. En god och mumsig burgare med koriander och andra asiatiska primörer. Till denna frasiga salta chips och kryddig dipp.
Sista drinken att avnjuta fick bli en av favoriterna från listan, Panda Thief. Denna gjord på en Ori Nigori Sake ( enkelt uttryckt ett ganska grumligt, nästan mjölkigt risvin), vodka, citronjos, hemgjord orgeat (mandelsyrup) och Peychaud´s bitters. Denna drink serveras i en hög kopp gjord av bambu. Toppad med krossad is och mynta blir det återigen omöjligt att se drinkens färg. Doften domineras av blöt bambu och frisk mynta. Första smaken som når mina läppar är mandel. Mandel dominerar smakerna. En smak av kall och torr mandel med en eftersmak av bitter. God och uppfriskande!

Elias berättar lite om deras nyöppning och vad de egentligen har gjord med baren. Förutom den nya drinklistan har baren fått ett fint tillskott på asiatiska spriter och alkoholhaltiga drycker. Nya och vackra motiv pryder barens vägg. På hyllorna hittar man flaskor med asiatiska tecken och på topphyllan pryder stora syltburkar med Shôshû infuserade med kvitten och kumquat, vackert och gott.
Jag råder er alla en kväll av asiatiska smaker i Miss Voon´s nyöppnade bar. En tisdag, men som vanligt på F12:s krogar verkar inte veckodagen spela någon roll, alltid mycket med folk, liv och rörelse!

 

Nikon No Old Fashioned

Nikon No Old Fashioned

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>