Hem / Nyheter / Det marockanska guldet

Det marockanska guldet

Jag var i Marocko i förra veckan och tog hand om mig efter allt hårt arbete med vår skönhetsmässa Acadermia :-). Det var andra gången jag var i Marrakech och det är verkligen en favorit, en magisk plats. Allt är så vackert – trädgårdarna, mosaiken, innergårdarna i Riaderna, möblerna, mattorna, tygerna… Kanske var det något kallt (typ svensk juni) men vi fick några fina dagar i solen vid poolen. Annars skulle nog säga att mars/april är allra bästa tid att åka. Vill man hyra hus kan jag tipsa om www.luxuryretreats.com som verkligen fungerade bra.

hus

Det myllrar av härliga hus att hyra runt Marrakech

Marrakech är, förutom härliga hotell, restauranger och shopping, ett riktigt bra resmål för spa och skönhet. Överallt finns det så kallade hamam – deras Spa – som är en plats för djuprengöring. Hamam är ett ångbad, en slags bastu och har många positiva effekter. Värmen och fuktigheten lindrar effektivt muskelspänningar och stress, men renar också kroppen från gifter och bakterier genom att öppna hudens porer. Kvinnorna i hamam är samvetslösa med sina kessahandskar – skrubbvanten som känns som sandpapper. För bästa resultat ska handsken användas tillsammans med en svart olivtvål (gjord av olivolja och krossade oliver) som har används i århundraden för kroppspeeling av kvinnor från orienten.

Det marockanska guldet
Efter en vecka åkte vi till Essaouira som ligger vid havet. Efter några timmar i eländig, karg öken med ensliga byar och vildhundar längs med vägarna, blev landskapet plötsligt grönare när vi närmade oss havet. Vackra träd böljade över kullarna – nästan som korkekar – men vi insåg snart att det var Arganträden såklart. Det är ifrån dessa man utvinner det marockanska guldet – Arganoljan. 

Heure Bleu Palais

Kolonialinspirerade hotellet Heure Bleu Palais i Essaouria

Arganolja är superhett just nu. Varför?
På allas läppar (och överallt på skönhetsprodukter) just nu är Arganoljan – det marockanska guldet – en självklarhet för den marockanska kvinnan. Arganolja är extremt rik på E-vitamin och essentiella fettsyror. Antioxidanterna i oljan ser till att cellskador i huden minimeras och huden återfuktas. Dessutom är det en multiprodukt som fungerar som dagcreme, som hårinpckning och stylingprodukt för håret och som kroppsolja. Dessutom kan man använda den på sallader etc.

Oljan kommer från nötterna från arganträden som enbart växer i sydvästra Marocko – något som vi såg längs med vägen när vi närmade oss Essaouira. Väldigt vackra träd! Nötterna slås sönder enligt gamla traditioner med hjälp av två stenar och arbetet utförs för hand av berberkvinnor. Det tar en kvinna ungefär 8 timmar att slå sönder nötter för att få 30 kilo råvara som behövs för att ge en liter olja.

Priset på arganprodukter varierar. Varför?
– Precis som med olivolja kan det skilja mycket i kvalitet.  Jungfruoljan kallas den olja som kommer från första pressningen och den är ren och bra. Arganolja blandas ofta ut med billigare oljor och säljs billigt  även i Marocko. Rätt skörd och tekniken vid utvinningen spelar också roll, liksom regionen. Arganolja bör hållas i mörka glasflaskor för att bevara oljan bäst. Och en viktig sak att komma ihåg när man köper billig arganolja är att det är oftast kvinnorna längst ner i produktionskedjan som hamnar utanför den ekonomiska ekvationen. Något att ha i åtanke.

Finns det någon anledning att vara orolig för tillgången av arganolja, nu när den västerländska världen har upptäckt oljan? Att arganoljan blivit populär bevarar faktiskt skogen eftersom  lokalbefolkningen nu har insett värdet av träden. Nu har de ett ekonomiskt incitament för att skydda skogen istället för att använda den som bränsle.

argan-tree

Arganträd

 

 

SG-ambassadörer Skönhet

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>