Hem / Mat & Dryck / After Work / Uberraskande drinkar

Uberraskande drinkar

Som vanligt vid årsskiften haglade det nyårslöften när 2013 blev 2014. Inte helt överraskande så var det mycket ”börja träna” och ”äta nyttigt”, vilket vi varje år verkar snarare önska oss än faktiskt lova. En annan klassiker är det där med alkoholen. Vi ska dricka mindre alkohol, måttliga mängder som bidragande faktor till det nyttiga liv vi önskar oss. Och med all rätt. Det är ju egentligen ett märkligt samhälle där vi på regelbunden basis samlas i grupp och förgiftar oss, till den milda grad att vi knappt minns vad vi heter. Än mindre vad den där snyggingen man pratade med hette. Men alkohol är en del av vår kultur och många av oss tycker att det är rätt trevligt med en drink då och då, så jag tycker vi gör såhär: Vi lovar oss kvalitet över kvantitet. För det finns ju en hel del kvalitet därute. Och på Pharmarium i Gamla Stan är drinkarna till och med nyttiga, enligt dem själva.

logo.jpeg
Pharmarium är inspirerat av Sveriges första apotek, som också det låg på Stortorget i Gamla Stan. Det slog upp sina portar i mitten på 1500 talet och dåtidens medicin trogen fanns bland annat mumiepulver, mån-essens och enhörningshorn i hyllorna. Pharmarium är inte riktigt lika extrema vad gäller ingredienserna i sina drinkar, även om namnen antyder både det ena och det andra.

drinkar

Här använder man medicinalväxter i både drinkar och mat och med gamla husmorsknep har de skapat cocktails som faktiskt kan användas som tinktur. I ”The perfume maker” används viol som är bra mot hosta, ”Tonic and tears” stärker immunförsvaret med sin havtorn, och ”Corpse Reviver #8” ska med sitt innehåll av hjortron och ginseng fungera som naturlig uppiggare och mirakelkur. Den minskar stress, förbättrar minnet och ökar koncentrationsförmågan. Bartender, några sådana här, tack!
Drinkmenyn byts ut då och då, så låt bartendern ställa diagnos och vispa ihop det som serveras för dagen mot åkomman du har, eller så beställer du något bara för att det är gott.

besökdrink

”Sko-horns” drink var lite oväntat, och björkextrakt gjorde att det rök ur lilla tekannan trots att drinken var kall.

Förutom uppenbar kvalitet smakar drinkarna fantastiskt (utom den med viol, jag avskyr viol!), men det som gör att jag kommer tillbaka till Pharmarium är miljön. Litet, mysigt, avslappnat och förutom apotekskänslan påminner det om ett litet växthus vid sittplatserna i baren. Är man bara två i sällskapet kan man sitta på de fiffga fönsterplatserna, som visserligen inte är superbekväma om man ska sitta fint, men mysfaktorn gör att man utan att skämmas drar upp benen under rumpan som om man var hemma i någons vardagsrum. Och mys betyder inte nödvändigtvis stillsamt som vi har lärt oss. Här spelar dj:n musik som lyfter och man sitter inte och såsar, det är energi och hög stämning i den lilla  lokalen.
Matsalsdelen kallas Opium-hörnan och då den är eftertraktad gäller det att vara ute i tid om man ska boka bord. Detsamma gäller faktiskt om man ska gå och ta en drink, det gäller att vara ute i tid annars är det fullt när du kommer.

Interiör

Runt baren består väggarna av små apotekslådor i trä medan det i opium-hörnan känns närmast Marockanskt, och på något vis flyter det samman och känns helt självklart.

Och räds nu icke att lämna Stureplans trygga famn för Gamla Stan. Faktum är att vi hjälper er ett steg på vägen. Med rabattkoden ”stureplansguiden” får du 250 kr på din första resa med Uber, så nu har du inga ursäkter längre. Det skulle möjligen vara höga klackar vs kullersten, så ta med manligt sällskap att hålla i så är det problemet löst.

qFNZaTeguyVHLUQ-556x313-noPad (1)
Och självklart kan du åka varsomhelst för de 250 kronorna från Uber, men åk till Pharmarium. Det kommer jag göra.

 

Vi ses där!

 

Var: Stortorget, Gamla Stan
När: Öppet från 16.30 varje dag
Varför: För drinkarna. Här är det slöseri att ta ett glas vin.
Med vem: Polaren, dejten, maken, gänget. Alla verkar trivas, till och med obskyra kändisar som Andreas Wilson har setts kura i opium-hörnan.

 

Lade finans på hyllan efter 10 år för att plugga marknadsföring och psykologi i L.A. Nu hemma igen!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>