Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Tiki-bar på restaurang Grill

Tiki-bar på restaurang Grill

Vad kan vara bättre i detta vinterrusk än att glömma tid och rum med en härlig Mai Tai där söt rom och färsk frukt smeker gom och själ och enkelt hjälper oss att drömmas bort till vita stränder, sol och värme? Jag har hört mycket om Grills nya Tiki-bar, så vad kan vara bättre än ett provsmak på en av Stockholms mer välkända cocktailbarer nu med deras nya Tiki-satsning!
Klockan är middagstid och som vanligt på Grill är tempot högt och matgästerna många. Med ett wow och en lätt chock tar jag mig fram i baren. Jag hade föreställt mig lite kokosnötter och lite Hula-Hulaprylar smyckande baren. Men här har inte ens en centimeter blivit bortglömd. Stolarna, bardisken, barborden, allt är Tiki.

I baren ser man den höga sprithyllan fylld med härlig rom och vackra Tiki-muggar. Jones ”Jojje” Alami som är min bartender för kvällen berättar om deras inspirationsresa i London för ombyggnaden av baren och varför de valde just Tiki. Att de tyckte att det skulle vara roligt att bryta trenden mot alla nya Speakeasy-barer men också att gå tillbaka till deras gamla Hawaiitema som de hade för flera år sedan där bland annat den stora hajen som hänger över baren kommer ifrån.
Deras meny heter Koko-Mo. Med ett lätt plastigt material och med bilder på varje drink bläddrar man igenom vad som är för mig en härligt typisk Tikimeny. Först ut är de stora klassikerna som Mai Tai, Zombie, Painkiller och Missionarys Downfall men därefter möts man av en blandad kompott av härligt tikiinspirerande drinkar komponerade av Grills bartenders.

Jag kanske ska stanna upp och kortfattat berätta om vad Tiki egentligen är innan vi fortsätter. Enkelt uttryckt är tiki en drink som är fullproppad med sprit, helst rom och söta likörer, bitters och krossad is. Detta tillsammans med alla exotiska frukter och smaker man kan tänka sig. Drinkarna är förföriska då den färska frukten tillsammans med den söta rommen och sockrig likör gör drinken till en flytande godispåse att vilja svepa i ett nafs. Innan man vet ordet av är man redan berusad och lycklig.

Bland alla dessa fantastiska kreationer av frukt och bär hittar jag en som jag gärna startar min kväll med. Koko-Mo Rum Old Fashioned. Denna gjord på Zacapa 23 år, Martinique Vieux och Bacardi 8 år. Den ena rommen bättre än den andra. Dessa tillsammans lagrade på ett ekfat som vilar på bardisken. Här serverad i vit kopp på en stor isbit, demerarasocker och bitters, toppad med zest från färsk apelsin. Mild och rund rom möter min näsa med välbehag. I denna hittar man varken frukt eller bär. Bara rom och bitters i fantastisk symfoni med varandra. Välkyld, vällagrad, välblendad med en lätt fräschör av apelsin lämnar denna drink till ett optimalt val att avnjuta innan maten.

Smuttandes på min drink läser jag igenom drinklistan och undrar vad mitt andra val ska bli. En klassiker är alltid en klassiker, och de är ju alltid fantastiska, men jag känner att en hemgjord kreation är en självklarhet att välja. Det är väldigt mycket rom i drinkarna, vilken inte är så konstigt kanske, men jag hittar en med tequila och ingefära. Även om den är lockande vill jag nog ändå testa en typisk tiki, så istället blir det deras kreation Honolulu Honey. Denna gjord på mörk och ljus rom, mango, färsk lime, passionsfrukt och honung. Serverad i en lerkopp med formen av en liten-gitarr-spelande figur. Doften är svår att känna och färgen omöjlig att se genom koppen så det blir en riktig överraskning genom sugröret. Mild och god frukt i skön balans med honung och rom gör denna drink till den flytande godispåsen jag nämnde tidigare. På listan finns även en skattkista att tillsammans med tre vänner dricka ur, men också en vulkan för de som hellre föredrar att dricka ur en sådan.

Genom hela drinklistan hittar man den en drinken mer spännande än den andra. Banan, mandel, ananas, mango, kokosnötter och massor av rom. Jag skulle lika gärna kunnat blunda och pekat på vad som i menyn för alla är det drinkar som verkar så goda och spännande att få testa. Dessutom tycker jag att det ser extra festligt ut att det finns så många olika och skojiga koppar att få sina drinkar i. Jag tar en titt på bardisken och ser hur de pryder bartoppen bland andra dryckesgäster som sitter runtom mig.

Jag rekommenderar varmt till alla en promenad genom snö och kyla för värme, skön reggie och tropiska drinkar på restaurang Grill i väntan på sommar och sol!

Tills vidare tackar jag Jojje för en fantastisk kväll i denna sköna Tikibar!

 Jones ”Jojje” Alami

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

1 kommentar

Har du testat tikibaren i källaren på restaurang Mellow? Den har ju funnits längre än Grill’s…..ett litet tips bara

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>