Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Nosh and Chow

Nosh and Chow

Äntligen ligger snön på backen och vintern nalkas i vår vackra huvudstad. Vad kan under dessa vintermånader vara bättre än att ta sig in bland värme, ljus och glada människor och mildra kylan med god mat, gott vin och drinkar som värmer ända in i själen?

För exakt ett år sedan öppnade Restaurang Nosh and Chow sina dörrar för första gången. En restaurang med en slående design som inte lämnat ens en ynka centimeter obemärkt. Där varje sked, glas och redskap valts med omsorg och känsla. Jag var där bara några dagar efter öppningen i gott sällskap och njöt av detta nya vackra tillskott till vår restaurangvärld. Dock besvikna lämnade vi restaurang då maten kanske inte höll de mått jag och mina vänner hade förväntat oss. Men med trevlig personal och mysiga barer blev det ändå en restaurang jag besökt flera gånger under året, men då för drinkar och gott sällskap.

Vilken bar hade varit ett bättre val att inviga det nya året med om inte denna som just i dagarna firar sin ettårsdag? Jag valde denna måndagskväll att slå mig ner i den lite avskilda baren till höger om entrén och matsalen. Hungrig sedan lunch kände jag att en middag till drinkar var på plats. Med mycket gott på menyn blev det tillslut en peppargrillad hängmörad entrecôte. Presentationen av maten var vacker, och smaken gudomlig. Sedan sommaren är det köksmästaren David Gaard och till sin hjälp Karl Ljung som styr och ställer i köket. Så för er som likt mig testade maten under öppning borde ta sig dit igen för nu är maten precis som den ska vara, perfekt!

Den drink att starta kvällen med blev The Greatest Gatsby, gjord på De Luze cognac, Amer Picon, Maraschino och orange bitter. Denna rörd och serverad i coupette med en zest av apelsin. Med sin rödbruna färg och lätt oljiga kropp med en doft av färsk apelsin och söt bitter lät den smeka mun och gom med en mjuk och varm smak för att sedan värma halsen med en perfekt blandning av cognac och söt likör. En mild och god cocktail som värmer perfekt under våra vinterdagar.
I drinklistan hittar man sektioner av långa, korta, cocktails och bubbliga drinkar. En härlig och skön blandning där allting verkar passa mig i smaken. Genom listan hittar vi sprit och likörer från de flesta hörn i världen och de flesta av drinkarna är fullproppade med god sprit och goda likörer i skön symfoni med varandra. En drinklista som tilltalar de allra flesta smaker och önskemål men med en touch och spinn av Speakeasy.

Även om deras medlemsbar Bernies inte var öppet idag fick jag kika på deras drinklista. En skojig lista där man hittar sina val under välkända drinkar och cocktails. Dessa för att hjälpa mig som gäst att hitta rätt bland klassiker och moderna mästerverk som man redan är bekant med. Till exempel under rubriken White Lady, där vi hittar deras egen spinn på en Corpse Reviver no.2. Denna döpt till Planter Corpse no.2. Precis som originalet men denna tillsatt med punsch och härligt bitter Fernet. En syrlig och uppfriskande drink som passar perfekt efter en stor bit hängmörad entrecôte, framförallt med sin lilla touch av Fernet.

Bartendern för kvällen är Oscar Högberg som egentligen är stationerad på Bernies där han själv varit en stor del av drinklistan. När jag frågade honom om tråden i listan svarade han att den till stor del var komponerad av recept från gamla böcker skrivna av våra stora förebilder som satt grunden till vår barverksamhet idag. Detta i en härlig blandning av moderna klassiker och egna kreationer. I samspel med deras fantastiska bar och hur den är uppbyggd är denna lista och inspirationen till den komplett. I baren hittar man burkar och flaskor fyllda med experiment bland barböcker från hela världen. En bar med vacker design, fantastisk sprit och goda drinkar som enkelt får oss att glömma vintern och kylan.

Den sista drinken att prova kommer på Bernies drinklista först om två veckor, men jag fick lov till ett smakprov. Denna en spinn på den vår uråldriga och alltid bestående favorit The Sazerac. Denna gjord på lika delar av De Luze cognac och en russininfuserad Rittenhouse Rye. Drinken serveras i en söt liten syltburk med en vacker apelsinzest. I dofterna hittar man mycket anis och fänkål, men russin är svår att hitta. Men vid första sippen blir smaken av russin tydlig. Välbalanserad, rund och med ett varmt intryck för gom och hals låter denna russindrink förföra och rundar av kvällen med ett perfekt avslut. Så njut av vårt vackra och väl kylda vinterväder med värme och ljus från vårt ettåriga restaurangtillskott Nosh and Chow. Följ detta Townhouse och deras hemligheter och planer de kommer att presentera för oss under året. Men tills dess njut av deras nu fantastiska mat, vackra inredning och härliga drinkar från förr och nu serverade av mysiga, glad och härliga bartenders!

 

Nosh & Chow's egna twist på den klassiska drinken Sazerac

Nosh & Chow’s egna twist på den klassiska drinken Sazerac

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>