Hem / Hemmet / Fornasetti i ny utställning

Fornasetti i ny utställning

Svenskt Tenn firar 90 år 2014 och inleder med en utställning om Fornasetti den 4 februari. Samtidigt slår Stockholm Furniture Fair upp sina dörrar på Stockholmsmässan… Samarbetet mellan Estrid Ericson och Piero Fornasetti påbörjades redan 1946 då Fornasetti ombads tillverka en tallrik med en karta över Stockholm som Estrids vän Josef Frank designat. Genom samarbetet utvecklades vad som skulle bli en livslång vänskap.

stockholm fornasetti svenskt tenn stureplansguiden 140123

Foto: Svenskt Tenn. Stockholmstallriken.

Piero Fornasetti var en mycket produktiv italiensk konstnär och designer som skapade ca 13 000(!) olika föremål under sin livstid. Mest kända är de klassiska, men något underfundiga motiven, med ett kvinnoansikte som finns återgivet på allt från vackra doftljus till tapeter. De flesta föremålen skapar svåra ”ha-begär” men dämpas av det relativt höga prisläget. Företaget drivs idag av sonen Barnaba som för hantverkstraditionen vidare. Sonen har i intervjuer berättat om sin emellanåt komplicerade relation till sin pappa som till sist, lyckligtvis, ändå resulterade i att sonen valde att driva företaget vidare.

Fornasetti candle netaporter

Foto: Nêt a Porter. Doftljus från Fornasetti.

So I dressed with remaining ceramics, furniture and objects; so I placed a message in each, a small story, at times ironic and obviously wordless, but audible to those who believe in poetry.” Piero Fornasetti.

En spännande utställning att besöka! Missa inte… Trevlig helg! /Johanna Hulander, Joel home.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>