Hem / Livets goda / East, nu & då

East, nu & då

Restaurang East har det bästa tänkbara läge mitt på Stureplan. Här blandas publik från alla världens små hörn. Den här restaurangen är lite speciell för mig. Dels för att man har spenderat en himla massa tid här, men också för att min farmor jobbade här en gång i tiden. Då hette det i stället ” Brända tomten ”. East grundades år 1989, men låg då först på St. Eriksterassen på Kungsholmen. Det var inte förrän ett par år senare som East flyttade till Stureplan. East var en av väldigt få med inriktning Asien, och det var inte många krögare som visste vad citrongräs eller koriander var för något på den tiden. Snillet som introducerade det asiatiska köket in till Sverige, var Erik Videgård.

Bimbimbap lunch East

På East hittar ni den bästa Bimbimbapen i stan. Bimbimbap är en klassisk koreansk rätt med ris i botten, marinerad kyckling som är strimlad, stekt ägg, groddar, inlagd gurka, asiatisk surkål kimchi och en stark chilisås. Förr i tiden så ”packade” man oftast kinakål med chili, vitlök, rättika, ingefära, fisksås i påsar av olika slag och la ned dem i jorden. Där fick det gottade sig lite innan man åt det som ett tillbehör. Så här gör man än i dag, men inte i jorden utan i ett stort kökskylskåp. När jag pluggade till kock så stod jag nämligen just här i ett par månader och fick lära mig. Det var en tid som jag aldrig kommer att glömma!!

Öppet kök East

Akvarium East

Andra fantastiska rätter som jag kan rekommendera är Korean Pancakes, Nem (vårrullar), Tom Ka Gai (kycklingsoppa), Wo Tip (kycklingdumplings). Som ni märker så tycker jag att det är grymt trevligt att äta smårätter istället för en enda rätt. Vill man utöka och är lite extra sugen så får man inte missa deras sushi. Även där finns det en hel del att välja mellan. Det finns många konkurrenter i Stockholm, men jag tycker ändå att East håller sin sushi nytänkande och fräsch. Edamame- ångade gröna soyabönor med havssalt får man beställa in till fördrinken- ni blir inte missnöjda!

Meny East

Meny 2 East

Meny 1 East

Det finns 3 barer- en på uteserveringen, en på dansgolvet vid entrén, och en i matsalen.. East är en modern asiatisk restaurang- vilket speglar av sig i inredningen. På väggarna satt det tidigare konst av en japansk konstnär. Nu när det har varit julbord precis så sitter det numer ljus i ramarna. Dessa byts ut kontinuerligt, så det är spännande att se hur det kommer se ut nästa gång man kommer hit. Jag har gått till East så länge jag kommer ihåg, och det kommer jag fortsätta med också.

Fotokonst på East

Baren i matsalen East

Bar på East

 

Ambassadör Mat & Resor

Vet ingen som reser och går på restaurang så mycket som Louise. Och för den som inte känner henne kan jag tala om att det är en upplevelse i sig att lyssna på henne berätta om dessa upplevelser. Hennes passion för mat och resor lyser i hennes ögon och hon delar gärna med sig!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>