Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Restaurang Pontus

Restaurang Pontus

Klockan är middagstid och vinden blåser hårt över hela Stockholm och Stureplan. Mitt mål i detta kalla blåsväder är Restaurang Pontus. Jag blir bemött av en vindstilla värme när jag kommer in i restaurangens entré. Mycket har hänt sedan jag sist var på Pontus. Mörkblå gardiner klär in restaurangens gatuplan där också baren befinner sig. Väl i baren hittar jag Tony Comas, denna fantastiska fransman som kom till Sverige för cirka ett år sedan och har sedan dess rört till det ordentligt i Stockholms barverksamhet. Tillsammans med Pontus nya barchef, Ola Carlson har de jobbat med att bygga upp en bar för cocktails och smaker. Under en längre tid har baren används som vinbar så det är verkligen roligt och med stor spänning och förväntan jag sätter mig i baren för att se vad de båda barmästarna har tagit fram.

Jag får en svart liten bok att bläddra i. På första uppslaget hittar jag drinklistan. Högst upp på den vänstra sidan finns fyra tecken, var och en i olik färg. Varje färg representerar en beskrivning, ungefär som på många asiatiska matsedlar där det förvarnas om vilka maträtter som är lite starkare och vilka som är lite mildare. Men de fyra symbolerna i denna drinklista beskriver följande; So Fresh!, Comfort Zone, Out of the Box och Mad Men. Vidare läser jag igenom drinklistan och förstår allt tydligare varför dem valt dessa symboler att hjälpa sin gäster att välja sin drink med. För denna drinklista är allt ifrån hur vi brukar se dem. Popcorn, bacon och glass är bara ett fåtal av de ingredienser som sticker ut från listan. I vanliga fall brukar jag inte vara speciellt förtjust i denna typ av ingredienser i drinkar, då jag tycker att resultatet ofta blir misslyckat eller inte riktigt når hela vägen fram för att skapa en ordentlig, välbalanserad cocktail där man verkligen använt denna utstickande ingrediens som smaksättare. Oftast verkar den bara hamna på toppen av drinken och fylla sin funktion som garnityr och mest fungera som lockelse att beställa denna drink för att man är nyfiken. Men eftersom jag är bekant med de båda kompositörerna av drinklistan och har testat flera av deras egna kreationer tidigare med storslagna resultat förväntar jag mig drinkar som verkligen kommer att imponera.

Den första drinken att beställa är den andra på listan, Dutch Trifecta. Denna har symbolerna Out of the Box och Mad Men. Drinken rörs på genever, vitt portvin och Becherovka och serveras i coupette med en citrontwist. Med en lätt halmgul färg och lite oljigare konsistens tar jag den första sippen. Mild krydda kittlar i min näsa med toner av russin. Smaken omfamnar min gom och tunga och får mig att glömma vinden och kylan utanför entrén. Det tar inte lång tid innan coupetten är tom och det är dags för en ny drink.

Den andra drinken att testa är Popcorn Swizzle. Denna med symbolerna Out of the box och So Fresh!. Drinken görs på popcorninfuserad bourbon, färsk citronjuice, hemgjord passionsfruktsocker och butterscotchlikör. Swizzle är en slags metod man använder för att tillreda drinkar då man tar en lång pinne som är formad likt en kråkfot nedtill som man använder att ”swizzla” runt smakerna med. Drinken serveras i ett Collinsglas ( extra långt highball-glas) på krossad is. Den är härligt gul och toppad med knapriga smörpopcorn. Smaken är verkligen uppfriskande och lämnar en tydlig ton av smörkola från popcorn och likör. Drinken är onekligen konstig, men väldigt god och rolig. En drink som passar dem allra flesta i smaken, i alla fall om man tycker om popcorn!

Tredje drinken att testa är en av deras signaturer, Norrlandsgatan med symbolen Out of the Box. Denna drink serverad i en konstgjord take away-kopp. Tony berättar om de två svenska smaker han tycker allra bäst om, akvavit och lingon. Hans vision om denna drink var en komponering av svenska smaker som går hand i hand med vår vackra huvudstad. En drink som värmer i vår vinterkyla. Akvavit, punsch och lingon med en topp av väldoftande rosmarin gör denna drink till en ny svensk klassiker. Det enda som är tråkigt är att den inte kan fullända Tonys vision av en vandring på stan (eftersom vi i Sverige inte får beställa sprit att ta med!). Men med god mat, gott sällskap och en varm och trivsam bar sitter jag gärna kvar och avnjuter den.
Efter tre drinkar och en middag med allt möjligt som fanns att erbjudas från barens matsedeln känner jag att jag måste få testa ytterligare en drink till innan jag är nöjd för kvällen. Denna drink blir Waffle House med symbolerna Out of the Box och Mad Men. Cognac, bacon, lönnsirap och vaniljglass! En väldigt spännande kombination. Till min stora glädje serveras denna drink varm. Men till ännu större glädje är tillredningsmetoden ytterst imponerande då den är inspirerad och tagen från drinken The Blue Blazer. En drink och ett mästerverk av den fantastiska barlegenden Jerry Thomas. Drinken görs med ett väldigt svårt tillredningssätt där man använder två koppar med stora öron att hålla i. Man har drinken i den ena koppen, sätter eld på den och låter den därefter vandra i luften från den ena koppen till den andra. Ett hantverk gjord med kärlek där resultatet blir ett mästerverk. En varm baconinfuserad cognac och lönnsirap serverad i rocksglas på fot med en glasskula vid sidan av att antingen äta som den är eller som rekommenderat i drinken. Jag som föredrar mina drinkar lite stiffare tycker dock att drinken gör sig bäst utan glass.

Fyra drinkar senare är det verkligen dags att avsluta kvällen. Jag har länge sett fram emot att få besöka Pontus nya bar som tagits fram dessa två drinkkompositörer. Skeptisk till drinksedelns udda ingredienser var jag verkligen nyfiken på om den skulle hålla sitt mått och leverera vad den borde. Men hatten av! Ännu en gång har denne fransman Tony Comas och barchef Ola Carlson lämnat mig lycklig och imponerad! En drinklista som imponerar på den största skeptikern och ger en garanterad smakupplevelse till alla som smakar sig igenom denna svarta lilla bok av smaksensationer. Året är snart slut, och jag tycker för er som inte redan hunnit vara där att sätta på er lista att göra innan vi lämnar 2013 bakom oss. En barupplevelse som ställer stora krav på vårt kommande år!

Bartender, Tony Comas

Bartender, Tony Comas

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>