Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Nobis Guldbaren

Nobis Guldbaren

En bar med guldkant!

Den andra baren att ta med er till är Nobis Guldbaren. Denna bar slog upp sina dörrar i december 2010. Redan efter första besöket blev jag förälskad. En fantastisk bar som hjälpt mig att reda ut diverse frågetecken jag haft under åren vad gäller såväl drinkar och sprit. För mig är det en fröjd och njutning för både gom och själ varje gång jag besöker denna bar.

I gott sällskap kliver jag in till Nobis, genom receptionshallen och vidare upp för trapporna som leder upp till Guldbaren. Vi hittar en ledig plats och slår oss ned i dem svarta små läderfåtöljerna. Vi kommer precis i tid, för den nya drinklistan byts ut just i denna stund. Med spänning läser vi oss igenom sedeln för att se vad guldbaren valt att förgylla våra smaklökar med denna höst. I tidigare drinklistor har trenden varit ett tydligt spår av klassiska cocktails som skapats av barmästare världen över. Drinkar från hela världen med historier som sträcker sig tillbaka till så sent som 1800-talet. Också i denna lista kan man hitta dem klassiska drinkarna. Men dominerande är de egna kreationerna.

En av dessa är drinken ”Pumpkin Old Fashioned”. Denna framtagen av bartendern Adam Näslund som jobbat i Guldbaren nästan från dess öppning. Hans idé var att utveckla den klassiska och mycket populära Old Fashioned och ge den en ton av höst. Jag var skeptisk till hur den skulle smaka då jag själv upplever pumpa som både främmande och svår att jobba med. Men med en perfekt balans, smak och textur till pumpan blev resultatet en härlig kreation serverad på en stor isbit i rocksglas. Man känner pumpans tydliga karaktär och smak men den tar inte över för mycket. Tillsammans med bourbon och orange bitter blir denna drink en självklarhet att avnjuta i höstmörkret för den som uppskattar dem lite mer spritiga drinkarna.

En annan kreation var ”50 Shades Of Summer” denna gjord på vodka, punsch, bitters, färsk citron och socker smaksatt med lapshang. En fräsch cocktail skakad och serverad i frostad coupette. En balanserad drink som lyfter fram alla smaker där man möts av mild och söt lapsang som sedan förvandlas och lämnar en skön eftersmak av arrak. Vidare genom listan hittade vi ”The Old Cuban”. En relativt ny drink skapat i 2000-talets New York. Denna gjord efter proportioner från Guldbarens nya bartender, Måns Borg som också är vår bartender för kvällen. Han har valt att göra denna på en sjuårig rom tillsammans med färskpressad lime, socker, mynta och champagne. En drink man kan koppla till vår törstsläckande och nästan larvigt goda Mojito. Men denna kraftigt skakad och serverad i coupette med en bubblande topp av champagne. Kort och gott en mer sofistikerad drink som ger oss en sista smak av vår fantastiska sommar.

Drinklistan har självklart fler drinkar att bjuda på, många utav dem, till min stora glädje, är baserade på cognac. En av dem jag gärna hade testat, men dessvärre inte hann är drinken ”Breaking Bad”. En twist av en klassisk ”Side Car”. Denna gjord på cognac, Barolo Cinnato, Amer Picon, grenadine och färsk citron. Men den får vänta tills nästa besök, precis som drinken ”Business Time Punsch”, en longdrink gjord på rom, punsch, mandelmjölk, stjärnanis och socker som jag tycker verkar mycket spännande.

Jag blev lycklig och varm att se denna höstinspirerande drinklista där jag både får välja bland gamla favoriter, men också nya karaktäristiska kreationer skapade av barens egna guldkorn som gör denna bar till en av dem bästa i Stockholm. En bar som måste besökas för den som ännu inte hittat dit, såväl i större eller mindre sällskap eller bara i sällskap av en drinksuktande gom!

I bild: Guldbarens nya stjärnskott Måns Borg.

 

Nobis Guldbaren

Nobis Guldbaren

 

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>