Hem / Hemmet / Inredningsguide runt Stureplan

Inredningsguide runt Stureplan

Varje fredag kommer ni att kunna läsa om inredning här på stureplansguiden.se. Ni kommer att få inspiration, nyheter och tips. Och ni kommer att få träffa några doldisar i inredningsvärlden som inreder bland annat hotell och restauranger kring Stureplan. Men först tänkte jag ge er en egen guide över de bästa inredningsbutikerna kring Stureplan där lyx blandas med budget.

Vi börjar på Svenskt Tenn, Strandvägen 5, denna institution som funnits sedan 1924 grundad av Estrid Ericson. Tillsammans med Josef Frank skapade hon klassiker både för möbler och textilier med högsta kvalitet som fortfarande tillverkas i Sverige. Kunnig personal och proffsiga inredningsarkitekter som tar fram förslag på ”vill ha-hem”. Ett orosmoln har lagt sig över företaget sedan ett antal mönster och möbler börjat säljas till betydligt lägre priser genom ett brittiskt företag, men tvisten är allt annat än över skulle jag tro. Detta fina företag, som anlitar Sveriges bästa stylister för att skapa inspiration på högsta nivå i butik, förtjänar ett eget inlägg längre fram.

svenskt tenn joelhome

Svenskt Tenn. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Ett stenkast längre upp på Birger Jarlsgatan 15 huserar sedan någon månad spanska kedjan Zara home, ett varuhus fyllt av internationell inredning med allt från julgranskulor till möbler i egen design. Trendkänsliga och med bra priser. Här hittar du gå bort-presenter och söta barnsaker. Är det så här vi kommer att se H&M home om några år?

djurtryck zara home

Zara home. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

På andra sidan gatan finns Lagerhaus där du budgethandlar pynt, kalas-attiraljer, fina snören och papper speciellt nu till jul. Och även hittar några guldkorn emellanåt som lampor och mattor. Men konkurrenten Granit på Humlegårdsgatan lockar med stilrent utbud, inspirerande skyltning, levande ljus, bra service och trevlig personal! Nu även toppat med Ernst-samarbete.

granit

Granit. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Service är för övrigt ett ämne att återkomma till. Flera butiker har ett stort och digert sortiment men tyvärr är deras servicenivå inte alls där den bör vara för att förtjäna att rekommenderas. Jag ser rött av snorkig attityd och nonchalans mot kunder där du behandlas olika beroende på klädval, likt 90-talets Pretty Woman. Vissa butiker säljer ett modernt sortiment med liknande stil som ofta uppdateras. Posh Living, Plan Ett, Illums Bolighus och ROOM är mina bästa tips där servicenivån och utbudet är bra. Men missa inte heller min personliga ”titta-i-fönster-affär” Svensk Slöjd (jo, jag kommer från Dalarna och gillar det här med riktigt hantverk) samt den verkligt personliga inredningsbutiken Pierre & Peters.

 svensk slöjd

Svensk slöjd. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

 pierre och peters auktionsverket

Utvalt av Pierre & Peters på Stockholms Auktionsverk. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Drivs av Pierre Hagströmer och Peter Ravén som liksom jag gillar att blanda gammalt och nytt. Nästa vecka ger jag mina bästa tips på julinredning. På en timme runt Stureplan hinner du köpa allt från den finaste adventskalendern och juldekorationerna till de viktigaste it-julklapparna. Innan alla andra börjar julhandla och produkterna tar slut. Läs mera nästa fredag!

Trevlig helg!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>