Hem / Mat & Dryck / Drinkar / En eftermiddag i Japan

En eftermiddag i Japan

Att vara ambassadör för Stureplansguiden har många fördelar. Fick spendera en onsdag-eftermiddag ute på Hasseluddens japanska spa-hotell, Yasuragi. ”Välkommen till en fjärran smakupplevelse”, löd inbjudan från arrangören Micael Bindefeld med ät-pinnar fastsurrade på framsidan. Det blev en minst sagt en oväntad eftermiddag. Med en bussresa på knappt 30 minuter ifrån Stockholm befann jag mig helt plötsligt i Japan. Väl inne på spa-anläggningen blev jag iklädd en vacker rock i bomull som var blå i vitt mönster. Även mina fötter fick en paus från mina ytterskor och fick istället fortsätta besöket i ett par blå tofflor. Jag ska erkänna att jag först kände mig lite obekväm i min nya outfit, men efter en fördrink i deras bar blev jag genast mer bekväm.

Yasuragi, morgonrock

 

Fördrinken var gjord på Umeshu. Umeshu är enkelt uttryckt ett lite sötare vin ifrån Japan gjort på plommon. Förutom Umeshu var drinken gjord på färska plommon och sodavatten. Drinken valde jag att avnjuta ute på deras stora veranda som erbjöd en utsikt av vatten, skog och berg. Det var en underbar känsla att få titta ut över det vackra landskapet och känna den varma och lugnande tystnaden som vilade över hotellet.

Min vistelse fortsatte med en rundtur. I ett av rummen blev jag bjuden på te, färska frukter och en väldigt konstig kaka. Kakan var god, men väldigt annorlunda. Konsistensen av den kändes främmande. Men när jag satt där på golvet omgiven av risväggar, kaligrafimålningar och annan vacker japansk konst kände jag mig ett med rummet i min blåa rock och tofflorna som getts till mig, och tillsammans med den konstiga riskakan och det goda teet kändes övertygelsen total. Jag var inte längre i Stockholm, eller i Sverige. Jag var i Japan.

Ryokan Hanare, yasuragi

 

Vidare genom den vackra lokalerna kom vi fram till en av deras restauranger. Här möttes jag av det klassiska matrullbandet som jag sett så många gånger på tv:n men aldrig fått uppleva på riktigt. Ett rundat bord med kök i mitten där en kock tillreder små maträtter och lägger dem sedan på ett rullband som sträcker sig runt bordet för att jag som gäst själv ska få plocka och välja bland alla delikatesser. Till dessa små sushirätter fick jag provsmaka deras eget öl, Sorachi. En färsköl med fantastisk arom och humle. Efter några matbitar ifrån rullbandet fortsatte jag min middag till bords i en annan del av restaurangen. Bordet var format likt en halv rektangel. Här tillreddes maten på plats av en kock och ett gigantiskt stekbord som utgjorde bordets mitt. Jag provsmakade många maträtter. Den ena mer fantastisk än den andra. Till varje måltid serverades matchande dryck. Många av rätterna serverades, till min stora glädje med japansk dryck.

sushi, yasuragi

 

Restaurang Teppanyaki, Yann Sahlén

Yasuragi har Sveriges största utbud av Sake, så det var en fröjd att få provsmaka så många olika, och framförallt att känna hur fantastiskt de gjorde sig med den japanska maten. Till en av rätterna fick jag dessutom smaka den andra av deras två egna öl. Denna något mörkare än den första, men med en arom man sent glömmer. Pomerans, citrongräs och nejlika förförde min näsa och gom. Vilket öl! Bara ölen i sig var värd resan dit. Jag fick dessutom äran att bli serverad all dryck av restaurangchefen Danijel Draskovic. Det var fantastiskt att få samtala med honom och höra honom berätta om den omsorg och tid de lagt ner för den perfekta matchningen mellan mat och dryck. Det värmer in i min själ att träffa en så engagerad och kunnig person.

Sake, yasuragi

 

Efter en lång middag senare började det nu bli dags att bryta denna magiska stämning som verkligen lyckats ge ro till mina tankar och dra ned min puls. Tillbaka i garderoben såg jag min ytterjacka vänta på mig. Berusad, delvis av all sake och öl, men främst av denna fantastiska upplevelse och dag. Precis när jag insett att dagens äventyr är förbi och snart ett minne att återberätta får jag till den stora glädjen behålla min rock och mina tofflor. Lyckligt packar jag ned dem i väskan. Jag skakar i hand med den trevliga personalen och tackar för att de tagit så väl hand om mig hela dagen och gett mig en upplevelse jag sent kommer glömma. På bussresan tillbaka till Stockholm sitter jag stilla och njuter. Väl hemma igen packar jag upp min rock och tar fram mina blå tofflor. Rocken har fått en given plats på en av hängkrokarna i mitt badrum. När jag tittar på den påminns jag om min eftermiddag i Japan. Ett besök jag nog snart kommer göra igen. Men då kommer jag nog inte att nöja mig med en eftermiddag, utan då blir det nog över en natt, en natt i Japan!

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>