Hem / Hemmet / Adventsfint på ett kick

Adventsfint på ett kick

På söndag är det dags att plocka fram adventspynt, ljusstakar och adventskalendrar för att fira första advent. Den bästa stämningen får man enligt mig med vackra adventsstjärnor hängandes i fönstren. Gärna flera i olika storlekar, modeller och nyanser. Samt genom att mixa elektriska adventsljusstakar med ljusstakar för levande ljus från olika epoker. Besök gärna antikaffären À la Carte Antik på Riddargatan för att få tag i gamla julsaker.

kähler adventsljusstake grön

Foto: Kähler, www.kahlerdesign.com, finns på de stora butikskedjorna runt Stureplan.

 gren ljusstake svenskt tenn jakobsolberg

Nya ljusstakarna ”Gren” från Svenskt Tenn passar till advent designade av Jakob Solgren. Foto: Svenskt Tenn.

Har du skaffat adventskalender till dina nära och kära? Om inte, det här är årets bästa som passar kräsna gottegrisar. Simply Chocolate som gör chokladpraliner utan tillsatser tillverkar den här kalendern med några fyndiga bonusluckor. Säljs under en kort tid på bland annat Åhléns.

julkalender simplychocolate

Fyndiga bonusluckor… Foto: Simpy Chocolate.

Summerbird är ett annat danskt märke som jag upptäckte i Köpenhamn i vintras när jag frågade en dansk vän om bästa stället för att äta flödebollar. Deras egentillverkade choklad är också mycket god och nu säljs märket i Sverige hos Tehuset Java på Humlegårdsgatan.

adventskalender summerbird

Hög kvalitet på sin chokladkalender. Foto: Summerbird.

Min favorit bland adventskalendrarna för barn är Pixi adventskalender där man varje dag fram till julafton får en liten sagobok med jul- och vintertema att läsa tillsammans. Dessa små böcker är räddare i nöden att plocka fram hos doktorn eller på flyget…

pixi adventskalender 2013 ca 199 kr

Pixi adventskalender från Bonnier Carlsen. Foto: Bonnier Carlsen.

Adventsfixa på en timme:

Om man inte har mer än en timme på sig att fixa i ordning innan fikande gäster kommer, här är några handfasta råd.

  •  Köp kvistar med tallris alternativt lärk-kvistar, en bunt med snittamaryllis i rött, vitt och polkagris, röda bär kvistar och några vita hyacinter på Norrmalms torg (min personliga favorit) eller hos de andra blomsterhandlarna.
  • Har du inga stora vaser, besök någon av butikskedjorna och köp stora cylinderformade vaser i olika höjder och storlekar, allt från små till hyacinter till största möjliga vas. Fyll dem med blommorna och ställ i grupper runtom i bostaden.
  • Häng upp några pappersstjärnor i fönstren. Tänk på att de inte ska vara för små.
  • Plocka fram ljusstakar för levande ljus i olika höjd och material. Ställ på en fin bricka och tänd alla ljus. Effektfullt.
  • Köp färdig pepparkaksdeg (finns även hos bagerierna t ex Fabrique), olika sorters glögg, mögelost, skumtomtar, chokladaskar, apelsiner och lite olika nötter. Lägg degen kallt, hyvla ut på plåt och sätt in i ugnen precis innan gästerna kommer.
  • Duka fram maten i fina skålar, häll chokladaskens bitar i en pelarskål av glas, ställ ut glöggmuggar i keramik/porslin/glas på bricka, skär osten i små munsbitar med tandpetare i som du serverar med pepparkakorna. Voilà.

kasthall jul

Vackra blommor på Kasthalls julutställning i samarbete med Jan Rundgren på Ingmar Bergmans gata. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

kähler stjärnskål med nötter

Söta skålar i stjärnform från Kähler. Säljs bl a hos Illums Bolighus. Foto: Kähler, www.kahlerdesign.com

hmhome ljusstakar olika färger

Foto: Metalljustakar för mindre ljus i olika färger från H&M home. Foto: H&M home.

Vill du ha ha mera inspiration, besök min jul-mapp på Pinterest. Ha en riktigt skön adventshelg!

 

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>