Hem / Nyheter / Calle Carboni om konsten på Taverna Brillo

Calle Carboni om konsten på Taverna Brillo

Vart åt du lunch och middag senast? Det finns en del intressanta restauranger kring Stureplan som har en historia att berätta i allt ifrån detaljer i inredningen till konst på väggarna. Jag har träffat Calle Carboni som är marknads- och PR-ansvarig på Riche, Teatergrillen, Sturehof och Taverna Brillo och fick en rundtur och konstlektion jag kommer att dela med mig av till er. För visst blir det lite mer intressant med en lunch eller middag där man känner till en del intressanta historier på stället? Idag börjar vi med Taverna Brillo där vi möttes. Calle visar mig först runt uppe på kontoret där väggarna är fulla av konst som hängt på restaurangerna genom åren och han ger mig två samlingar om konst och historia från Riche och Sturehof.

Efter rundturen på kontoret går vi ner igen och in på Taverna Brillo från Humlegårdsgatan och Calle börjar berätta om den 50 meter långa graffitimålning som går längs hela korridoren bort till baren längst bort. Den är målad i ett svep av Nug, en graffitikonstnär som gått ut konstfack och skapade lite rabalder då han som avslutningsverk ”bombade” ett tunnelbanetåg. Vår kulturminister dömde ut detta och det blev en del debatt om vad som är konst och vad som inte är konst, medan Finlands kulturminister gjorde tvärtom och köpte in konstverk från Nug. Calle ursäktar sig och pratar med en kollega och det är tydligt vilken skön stämning det är mellan alla i personalen.

Nug Taverna Brillo konst

Vi går vidare in till dubbelbaren där det hänger några illustrationer av Jenny Mörtsell, som hade vernissage här i tisdags. Jenny är svensk men bor i New York och är känd för sina modeillustrationer vilket är passande nu när det varit modevecka. Hennes illustrationer har visats i hippa tidningar i New York som N.Y. Times Magazine och Elle och hon har illustrerat åt bl a Top Shop, Whyred och Diesel.

Jenny Mörtsell

Från dubbelbaren går vi in i växthuset och Calle visar en skulptur signerad Oskar Korsár, föreställande Eva i Edens Lustgård. Eva står på ormen när hon äter äpplet och den passar bra här i växthuset under ett stort träd planterad i en trätunna. Oskar Korsár är svensk men bor just nu i Berlin och Galleri Peter Bergman har honom som konstnär om man vill se mer. ”Oskar om Eden” heter denna.

Oskar om Eden

Vi vandrar vidare in på herrarnas och jag ber Calle ropa så att ingen är där. Kan bli pinsamt. Peder Lindh som ansvarar för Taverna Brillo ropar, -Calle vad gör ni, är ni inne på toaletten? Ja, vi kollar konst, säger Calle och fortsätter. Här inne har vi ett fantastiskt konstverk. En specialmålning, där tanken från början var att det skulle vara speglar vid pissoaren som avslöjar männens underliv. Där ser man. Kreativt!

Vi fortsätter in i matsalen som till större delen är inredd av Jonas Bohlin som inrett de flesta av Svenska Brasseriers restauranger. Allt från de originella lamporna med tygprover, till bord och stolar. Den stora gröna mattan ”Green Spag”, är specialvävd av Kasthall med Nug som konstnär. Ni vet, graffitimålaren? På väggarna hänger mest svensk konst.

Jonas Bohlin Taverna Brillo

Mitt över ett stort hål ner till köket, där man kan sitta kring, hänger ett 80kg tungt konstverk av Dan Wolgers, som fick fria händer att göra ett konstverk på max 100kg. Resultat blev ”Nattfiskare”, en figur som bär sitt huvud, men själv blir buren. Dan Wolgers är extremt mental och vänder sig till intellekt och känslor. Så här står det i beskrivningen på Taverna Brillos hemsida;

Se här på Brillo, hur i sorlet och stimmet en (tudelad) gestalt liksom uppslukar, eller tvärtom liksom ger liv åt atmosfären där han nästan omärkligt svajar i rymden i matsalens ljusschakt, mellan himmel och jord. Evigt på väg, med slutna ögon, hejdar sig figuren ett slag och vilar sitt väldiga huvud i en korg på ryggen. Han bär sitt huvud, men blir själv buren, av en tråd tunn som en dröm, eller en dröm tunn som en tråd. Det är bronsskulpturen Nattfiskare som fiskar drömmar åt hela trakten En kolossal fångst i korgen.

Nattfiskare Dan Wolger

 

Nästa vecka kommer fortsättningen från Sturehof, Riche och Teatergrillen. Mötte efter mötet med Calle upp en kompis och vi åt på Taverna. Ett väldigt gott långkok på fläsksida med potatisstomp med en god Rioja som passade perfekt till. Kul med ställen man vill prova fler är 5 rätter på menyn och trevlig personal som engagerar sig! Trevlig helg!

långkok på teverna brillo Rioja på Taverna brillo

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>