Hem / Mat & Dryck / Drinkar / Berns Asiatiska

Berns Asiatiska

Asiatiska spritdrycker förenat med ört, krydda och färsk frukt!

Med ett värmande ljussken som sträcker sig ända ut i Berzeli Park lyser Berns upp i höstrusket. Även då det är måndag är det mycket liv och rörelse i restaurangen och musiken hörs bara väldigt dovt bakom skratt och samtal som förs gästerna emellan. Jag själv sitter i restaurangens bar och samtalar med bartendern, Peter Granqvist. Han berättar om deras nykomponerade drinklista som presenterades onsdagen den 16:e. Han berättar att alla drinkarna är baserade på olika sorters sake och japansk whisky. Eftersom Berns är en asiatisk restaurang så är det ju väldigt roligt att hitta en drinklista av sådan karaktär och nisch. Mycket nyfiken granskar jag utkastet och känner att det börjar törstas ordentligt i munnen.

En otroligt välkomponerad meny där man kan välja på både långa och korta drinkar, friska till lite sötare, men även lite spritigare varianter. Drinkarna görs till min stora glädje på färska juicer av citron, lime, grapefrukt och ananas. Kryddor och örter som grön kardemumma, citrongräs, mynta, svartpeppar och jasmine ger en skön balans till den väldigt lena och milda saken.

Även om jag helst vill börja uppifrån och ned genom drinklistan blev det två i mina ögon utstickande kompositioner som var självklara val att välja. Första drinken att prova blev ”Berns 150” som är en signatur för deras firande av 150 års restaurangverksamhet. Denna skakad och serverad i coupette gjord på Shochu, grapefrukt, lime, socker och Berns egna punsch. Doften av nyzestad grapefrukt möter min näsa när jag tar den första munnen. Smaken lägger sig fantastiskt där man i gom, kind och tunga får känna hur fint den lätt bittra grapefrukten gifter sig med den milda Shochun och lämnar en perfekt ton av arrack i eftersmak. En välbalanserad drink som gör sig perfekt som fördrink eller att avnjuta under middagen. Men också perfekt för den som redan är mätt och suktar efter en god cocktail att fortsätta kvällen med.

Andra drinken som fick mig extra nyfiken var ”Remember The East”. Denna serverad från ekfat där en skön blandning av japansk whisky, söt italiensk vermouth och Cherry Herring ekas för att sedan avnjutas på is och zest från apelsinskal i ett rocksglas som före upphällning fått smekas av örtig absint. Mild, rund och aromatisk med lång eftersmak där absinten kommer till sin fulla rätt. En drink att avnjuta för den som önskar dem lite spritigare drinkarna.

Även om jag gärna hade provat igenom hela listan får dessa två sätta stopp för kvällen, men det kommer nog inte dröja länge innan jag är tillbaka i Berns cocktailbar för att fortsätta mitt provsmak. Men jag rekommenderar att spendera en kväll i baren under Berns väldiga kristallkronor och låta sig förföras av härliga kompositioner där asiatiska spritdrycker förenas med färska frukter, örter och kryddor av rara, kunniga och engagerade bartenders.

Berns Asiatiska drinkar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambassadör Drinkar

Art of Spirits

Om det ska finnas en enda ambassadör för drinkar så är det Jackie. Efter mitt första möte med Jackie visste jag att denna passion bara måste få delas. Tjejen kan ju historien bakom varje sort! Hon har läst all litteratur som går att läsa i ämnet och har utvecklats från eldsprutande gycklare till kommande sprit-författare!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>