Hem / Nyheter / Vad är egentligen mineral makeup?
mineralmakeup

Vad är egentligen mineral makeup?

Idag har mineral smink blivit enormt stort! Och det förstår jag, vi har blivit mycket mer medvetna om vad vi applicerar på vår hud och vad produkterna innehåller.

Men vad är egentligen mineral makeup, vet vi verkligen vad alla produkter innehåller och vad det betyder. Och vilket varumärke ska man välja?

Idag är det många som marknadsför sina produkter som mineral makeup. Och det krävs inte mer än endast en liten milligram för att det ska godkännas och få klassas som mineral makeup. Detta gör att de flesta varumärkena väldigt enkelt kan marknadsföra deras produkter som det. Och det är tyvärr där många kunder blir ”lurade”. Med tanke på den lilla procent som är av mineraler så är den större delen av innehållet fortfarande utav andra ingredienser som fortfarande är skadliga för din hud, täpper till porerna osv. Så även om det står mineral makeup så betyder inte det att produkten är tillverkad utav 100% mineraler.

Detta vill jag verkligen belysa så att ni som gärna köper lite billigare makeup och tror att ni får samma produkt för pengarna, ni får absolut INTE samma produkt för det billigare priset. Förmodligen anser ni att den dyrare produkten kostar mer på grund utav varumärket. För det är många som resonerar så, att så fort man sätter dit en känd label på produkten så dubblas priset.Det finns en anledning till att priset är högre på den andra produkten. Anledningen till att en produkt ligger lägre i pris är för att man har spätt ut den med billigare ingredienser för att få ner tillverkningskostnaderna. Som jag skrev ovan så räcker det med att addera en liten droppe mineral för att få kalla det för mineralsmink. Och kan man då använda samma billiga tillverkning som tidigare och endast tillsätta lite mineral så kan man dessutom höja priset lite och göra en större avans än tidigare. Så även om man väljer en billigare produkt i butiken så tjänar leverantören mer pengar på den än vad den dyrare tillverkaren tjänar trots att produkten är dyrare.

Vad innehåller mineralmakeup och vad är fördelarna?

Mineral Makeup görs av fina mineraler. Även om mineralerna är naturliga i sig så har de blivit behandlade för att vara säkra att använda. Mineraler tagna direkt från naturen skulle vara skadliga att använda eftersom de oftast innehåller tungmetaller.Det finns många olika kombinationer av mineraler som t.ex. bornitrid, vismutoxidklorid, glimmer, micas, titandioxid, zinkoxid, järnoxider och många fler. Det är dock viktigt att tänka på att ju längre ner ett ämne kommer på innehållsförteckningen – desto mindre andel av den finns med i produkten. Och beroende på hur mineralerna blandas så ger de olika effekter, som t.ex. färger, täckning, skimmer.

Mineralsmink fungerar även som ett solskydd om mineralerna titanoxid och zinkoxid ingår. Det fungerar även för personer med känslig hy, då den inte innehåller några kemikalier som irriterar. Många med akne och andra hudirritationer/besvär får bättre hy av mineralsmink. Tänk dock på att vismut som finns i en del mineralsmink kan irritera speciellt vid värme, och vismutoxidklorid kan ge reaktioner som klåda och rodnad om man har känslig hy.

Längst ner kan du läsa mer om de vanligaste ingredienserna och mineralerna som finns i mineral makeup.

Fördelen med att välja en mineralsminksprodukt med så få ingredienser som möjligt är att risken för att det ska behövas konserveringsmedel minskar. Rena mineraler behöver inte konserveras – däremot är det när vi doppar våra sminkverktyg i samma burk som bakterierna kan börja växa istället. Så var noggrann med rengöringen av borstarna.

Vilket varumärke ska man välja?

De varumärken som jag verkligen rekommenderar och använder själv är Bare Minerals, TiKei, LILY LOLO och YOUNGBLOOD. Dessa varumärken säljer endast produkter tillverkade av 100% mineraler och har bevisats innehålla endast detta. Så om du ska köpa mineralsmink så är det dessa du ska välja mellan! Själv använder jag YOUNGBLOOD och jag älskar deras produkter!

Vilka produkter finns som mineral makeup?

Idag finns det ett precis lika brett sortiment som för all annan makeup. Du hittar foundations, concealer, primers, rouge, puder, ögonskuggor osv. Allt du önskar! Och mineral makeupen är här för att stanna! Så sortimenten för mineral makeup kommer nog att bli bredare än det ordinarie makeup sortimentet inom kort.

Slutligen, vad är då fördelarna med mineral makeup?

• Mineraler innehåller inga konserveringsmedel eller andra skadliga ämnen
• Bra för känslig hud
• Lugnar irriterad hud – antiinflammatorisk
• Mycket liten allergirisk
• Täcker bra men ser ändå naturligt ut
• Huden blir silkeslen och jämn
• Man känner sig inte ”spacklad”
• Täpper inte igen porerna
• Oorganiskt – bakterier kan inte växa i mineraler
• Både zinkoxid och titandioxid, som används i de flesta mineralsminkprodukter, är naturliga solskyddsmedel
• Tillåter huden att andas
• Minimerar synbarheten av porer och fina linjer
• Ger en perfekt finish och ger hyn lyster
• Håller hela dagen
Jag hoppas att ni känner er lite mer uppdaterade kring mineral makeup efter detta inlägg. Har ni några frågor så är det bara att maila dem till mig. Nedan finner ni mer information om ingredienserna och mineralerna som finns i mineral makeup. Det kan vara väldigt bra framför allt för dig som har lite känslig hy och benägen att få akne och inflammation i huden.
Mica kallas också på svenska för glimmer. Glimmer är en porös bergart som anses vara en biprodukt vid brytning av kvarts och fältspat. Glimret krossas och mals ner till ett fint pulver och är brett använt inom kosmetika med skimrande effekt. Materialet betraktas varken som giftigt eller miljöskadligt. INCI-namn: Mica eller Cl 77019.
Titaniumdioxid är ett utbrett ämne särskilt i mineralsmink på grund av dess inbyggda solskydd. Är till färgen vitt och ger i mineralsmink en bas att fästa färgpigment i. INCI-namn: Titanium Dioxide eller Cl 77891.
E 172 Järnoxid och järnhydroxid är en samling röda färgämnen som får användas i både kosmetika och livsmedel utan begränsning. Det finns dock två typer av järnoxid då produkten som framställs ur vittrade bergarter inte är tillräckligt ren för att ätas. Därför framställs den livsmedelsgodkända produkten syntetiskt genom att behandla järn. Järnoxiden som används i kosmetika kan komma både från naturen eller framställas syntetiskt då det är lättare att få fram rätt nyans genom syntetisk behandling. Det är därför svårt att säga om järnoxiden i mineralsminket är syntetiskt framställt eller kommer från naturen eftersom de olika märkningarna inte skiljer sig åt. Eftersom järnoxid tas upp dåligt av kroppen anses ämnet inte vara farligt för kroppen. INCI-namn: Cl 77491
Bismuth Oxychloride, eller vismutoxiklorid som det heter på svenska och vismut som det kallas i folkmun är även detta ett skimrande pulver som används för lystergivande effekter. Det har debatterats mycket om huruvida det är ett bra eller dåligt ämne för huden . Men ämnet finns med på EUs lista över godkända ämnen för användning i kosmetika och konsumerat i de små mängder av ämnet som finns i mineralsminksprodukter. Många människor som har testat mineralsmink med vismut i gillar det medan en del får problem med att ansiktet kliar när de blir varma. INCI-namn: Bismuth Oychloride eller Cl 77163.
Boron nitrid finns inte i denna form i naturen utan framställs syntetiskt genom andra ämnen funna i naturen. Ämnet har anti-bakteriella egenskaper och bidrar till att ge produkten en silkig känsla. INCI-namn: Boron Nitride
Bisabolol är en mjukgörare som används både i torra och fuktiga produkter. Verkar även inflammationshämmande och fungerar särskilt väl på skadad och irriterad hud. Framställt på naturlig väg har ämnet en viss risk för att ge kontakt- allergi och eksem medan det syntetiskt framställda ämnet sägs sakna dessa risker men fortfarande ha dess lugnande egenskaper. INCI-namn: Bisabolol
Zinkoxid används oftast tillsammans med Titaniumdioxid då det sistnämnda ämnet inte klarar av att stå emot UVA-strålar på egen hand. Det har dock på senare år utretts inom EU huruvida Zinkoxidens partiklar är för små för att vara hälsosamma och till följd av detta valde många tillverkare att utesluta zinkoxid i sina produkter. Får under utredningens pågående inte användas som solskydd men däremot som bindemedel i pulver, som mineralsmink. INCI-namn: Zink oxide.
Aspalathus Linearis Leaf Extract – extrakt från bladen på Rooibosbusken. Rooibos har sedan länge använts som läkeväxt i Afrika där den härstammar ifrån. I smink används den främst för sina lugnande egenskaper. INCI-namn: Aspalathus Linearis Leaf Extract.
Nu blev det väldigt mycket text i det här inlägget, jag hoppas ni har orkat läsa igenom det. Men det är svårt att hålla sig kort när det kommer till såna här viktiga ämnen och mineraler.

Ambassadör Hår och Skönhet

Hår-entreprenören som älskar de bästa av de bästa produkterna. Theres drar sig inte för att prova nytt och kan därför gå på en nit då och då. Slipp beauty-flopparna och låt Theres tipsa dig om vad som funkar och vad man ska undvika för att lyckas mindre bra.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>