Hem / Livets goda / Personlig atmosfär på Lilla Ego

Personlig atmosfär på Lilla Ego

Nu har jag äntligen fått avnjuta god mat och excellent service på den hyllade restaurangen- Lilla Ego. Stjärnkockarna Tom Sjöstedt (årets kock 2008) och Daniel Räms (årets kock 2013) driver Lilla Ego, som har sitt namn efter en Kentlåt. Vi var ett sällskap på 7 personer som hade ett bord bokat sedan ca 4 månader tillbaka. Det är väldigt lång väntetid om man är ett större sällskap, men kan lättare få bord om man kan tänka sig att äta precis när restaurangen öppnar. Då får man ofta sitta i baren och äta- vilket inte gör något tycker jag. Från baren har man nämligen en grymt schysst vy in till köket som står öppet mot gästerna. Jag älskar när en restaurang har öppet kök, och kände att jag verkligen kunde tänka mig att sitta där nästa gång.

Stjärnkocken och delägaren Tom Sjöstedt Lilla Ego

Höga betyg och bra recensioner Lilla Ego

Själva matsalen är ganska enkel, men de röda tegelväggarna och de handskrivna väggmenyerna på blädderblocksblad gjorde det hela roligare. Här skriver man inte nya väggmenyer utan stryker över det gamla och skriver det nya över. Det finns ”vanliga” menyer också, men jag tycker att hela grejen med detta var charmigt och vågat.

En fyra på Lilla Ego

Mera varmrätter Lilla Ego

Meny-frågor på det? Lilla Ego

Dessertmeny på Lilla Ego

Tom Sjöstedt presenterar menyn på Lilla Ego

Förrätter på Lilla Ego

Varmrätter på Lilla Ego

Lilla Ego är en liten krog som ligger halvbra på Västmannagatan i Vasastan. Vi såg knappt entrén p.g.a att det stod en stor grön container utanför. I matsalen hängde det industrilampor i taket och på vårt bord låg det en grönblommig mormorsduk. Om man ville torka sig om munnen så var det dukat med slängar (inte servetter) som doftade nytvättat. Lilla Ego använder samma sköljmedel som en av mina bästa vänner och som mina föräldrar- vilket gjorde att det kändes som att man kom hem till sina nära och kära på middag. Det blev ju inte sämre när Tom Sjöstedt himself kom ut och gick igenom menyn på ett sätt som bara han kan. Han slängde in en svordom mellan varannan mening och beskrev hur jävla grymt bra den rätten var, samtidigt som att han pratade i rekordfart. Loved it!!!

Industrilampor på Lilla Ego

Bord på Lilla Ego

När vi satt där så frågade min dotter vad Tom gjorde i restaurangen. Hon blev lite förvirrad eftersom hon hade sett honom i barnprogrammet ”Fågel, Fisk och Marängsviss” :0). Vi blev först rekommenderade att beställa in en löjromservering för 2 personer. Först kom det in en tallrik crème fraiche med strimlad silverlök, och sedan ett hett plättjärn med råraka och en spritspåse med löjrom. Jätte god och nytänkande förrätt enligt alla i sällskapet. Till varmrätt beställde de flesta in frasig rotselleri med hällristad rensadel. Den här magiska rätten serverades med rostade hasselnötter och fruset smör smaksatt med självförtroende. K och M beställde in bakad jordärtskocka med hjärtsallad, cidervinägersenap och en god korv. Till maten drack vi ett helt fantastiskt rött vin från Priorat (ca 2 timmars bilkörning söder om Barcelona-Spanien). Vinet heter Menut och består av 50% Garnatxa, 30% Merlot och 20% Syrah.

Råraka med löjrom Lilla Ego

Fänkål focaccia på Lilla Ego

Man fick göra sin tallrik själv Lilla Ego

Rensadel på Lilla Ego

Kronärtskocka med korv Lilla Ego

Menut från Priorat Lilla Ego

Sist men inte minst måste jag även skriva en rad om deras toalett. Bondtemat fotsatte med en stor komjölksspann som papperskorg, vilket matchade industrilamporna som är från Daniel Räms föräldrars bondgård. Inga flashiga tvålhållare här inte, för här gäller ”hen-tema” med rosa tvål till killarna och blå tvål till tjejerna- fyllt i plastflaskor som används i köket för dressingar. På toaväggarna satt planscher med Kevin Costner, Michael Jackson och New Kids On The Block från tidningen Okej. Bredvid toan låg det b.la. gamla Busterblaskor som roade P så mycket så han tog med den ut till vårt bord för vidare läsning.

Just nu pågår en chipstävling mellan 3 av Sveriges bästa kockar. OLW med Tom Sjöstedt, Christian Hellberg och Tommy Myllymäki  tävlar om sina smaksatta chips och som pricken över i:et så fick vi med oss en påse hem. Våran chips älskande vän M blev helt galet glad för detta och åt säkert upp hela påsen hem i bilen sen. Gå in här och rösta!

OLW chips tävling Lilla Ego

Lilla Ego är en personlig restaurang som kan anses vara lite rörig till en början. Efter några minuter fattar man att allt detta är 100% genomtänkt. Tom Sjöstedt och Daniel Räms har gjort Det och lyckats med ett vinnande koncept. Slit er från Stureplan och ta er hit- ni kommer inte bli besvikna!

Mitt sällskap Lilla Ego

Nästa vecka åker Stureplansguiden till Franska rivieran, som i sin tur betyder restaurangtips från Saint Tropez i nästa inlägg..

Ambassadör Mat & Resor

Vet ingen som reser och går på restaurang så mycket som Louise. Och för den som inte känner henne kan jag tala om att det är en upplevelse i sig att lyssna på henne berätta om dessa upplevelser. Hennes passion för mat och resor lyser i hennes ögon och hon delar gärna med sig!

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>